16 Δεκ 2015

Τρόποι να πληρώσεις τα ασφάλιστρα χωρίς να πιεστείς οικονομικά!

Ένα ερώτημα που πλέον απασχολεί ολοένα και περισσότερους ασφαλισμένους είναι πως θα καταφέρουν να μειώσουν τα ασφάλιστρα τους και πως θα διευκολυνθούν στο να τα πληρώσουν.

Γνωρίζουμε πως κάθε μήνας συνεπάγεται τα δικά του έξοδα, ειδικότερα με την ιδιαίτερα βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των τελευταίων μηνών στην χώρα μας. Το συνεχώς μειωμένο εισόδημα και η αλλεπάλληλη αύξηση της φορολογίας δημιουργεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό και μια ασφυκτική κατάσταση για την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Όταν εκτός από τα πάγια έξοδα, την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, την πληρωμή τελών κυκλοφορίας, την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, τα δώρα και λοιπά έξοδα των εορτών, τυχαίνει αυτούς τους μήνες να λήγει και κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο οποιοδήποτε κλάδου, οπωσδήποτε προκύπτει μια δυσκολία στο να μπορέσουν να καλυφθούν οικονομικά όλα αυτά τα έξοδα ταυτόχρονα.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα έξοδα και να τα βάλουμε σε μια σειρά ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Ας δούμε μεμονωμένα τι μπορούμε να κάνουμε και τι επιλογές έχουμε στο θέμα αυτό όσον αφορά τα ασφάλιστρα.

Τρόποι να πληρώσεις τα ασφάλιστρα χωρίς να πιεστείς οικονομικά:

Σωστός προγραμματισμός
Προγραμμάτισε έγκαιρα και σωστά την πληρωμή των ασφαλίστρων, έχοντας στο νου την ημερομηνία ανανέωσης. Είναι συχνό φαινόμενο αρκετοί από εμάς να μη θυμόμαστε την ακριβή ημερομηνία που λήγει κάθε ασφαλιστήριο, με αποτέλεσμα όταν πλησιάζει εκείνη η στιγμή να προκύπτει η ανάγκη να διατεθεί το ποσό για τα ασφάλιστρα το οποίο ίσως να μην είχαμε υπολογίσει εγκαίρως. Ειδικά αν πρόκειται για ασφάλεια οχήματος που υπάρχουν κυρώσεις, έλεγξε πότε λήγει η ασφάλεια σου (μπορείς να το ελέγξεις πλέον online ανά πάσα στιγμή), και προγραμμάτισε να έχεις διαθέσιμο το ποσό λίγες ημέρες πριν τη λήξη για να μη πιεστείς και κυρίως να μη βρεθείς σε θέση αδυναμίας πληρωμής και μείνει το όχημα σου ανασφάλιστο.

Αναπροσαρμογή καλύψεων και αξίας οχήματος
Έλεγξε στο ασφαλιστήριο που διαθέτεις αναλυτικά τις καλύψεις καθώς και την ασφαλιζόμενη αξία του οχήματος και κάνε ότι αλλαγές θεωρείς ότι είναι απαραίτητες για να μειωθεί το τελικό ασφάλιστρο. Αξιολόγησε τις καλύψεις και το ρίσκο που συνεπάγεται η κάθε μια από αυτές αν την αφαιρέσεις, και στη συνέχεια εφόσον κρίνεις ότι δεν επιθυμείς κάποιες από αυτές τις καλύψεις τις αφαιρείς. Μη ξεχνάς να αναπροσαρμόζεις κάθε χρόνο την αξία του αυτοκινήτου στην τρέχουσα αξία του στην αγορά. Εφαρμόζοντας αυτά τα βήματα, θα μειωθεί κατά ένα μικρό μέρος και το τελικό ασφάλιστρο. 

Προσοχή! Μην ασφαλίζεις το αυτοκίνητο για χαμηλότερη αξία από την τρέχουσα αξία του στην αγορά. Αν το ασφαλιζόμενο αυτοκίνητο είναι μέσω χρηματοδότησης και δεν έχει ακόμα εξοφληθεί, μην αφαιρέσεις τις καλύψεις Ολικής Κλοπής και Πυρκαγιάς.


Προσφορές ασφάλισης - Σύγκριση τιμών και καλύψεων
Πάρε προσφορές και από άλλες ασφαλιστικές εταιρίες και σύγκρινε με βάση τις καλύψεις που έχεις επιλέξει αν προκύπτει μεγάλη διαφορά στα ασφάλιστρα και ποια σε συμφέρει καλύτερα. Ορισμένες εταιρίες σου εξασφαλίζουν ότι με την προσφορά ασφάλισης "κλειδώνουν" την τιμή από ένα έως και τρεις μήνες (προϋπόθεση να έχεις λάβει προσφορά με σωστά και πλήρη στοιχεία) και δεσμεύονται να μην αλλάξουν το τελικό ασφάλιστρο όταν επιλέξεις να προχωρήσεις σε ασφάλιση. 

Η άποψή μας σε αυτό το θέμα βέβαια, είναι να μην κοιτάς μόνο την τιμή αλλά να αξιολογείς το συνολικό πακέτο ασφάλισης και τι σου προσφέρει συνολικά.

Ενημερώσου για τις προσφορές και εκπτώσεις των ασφαλιστικών εταιριών
Εκμεταλλεύσου τις προσφορές και τις εκπτώσεις που "τρέχουν" οι ασφαλιστικές ως προωθητικές ενέργειες κάθε μήνα. Παρακολούθησε την αγορά, τις προσφορές και τις εκπτώσεις ώστε να είσαι ενήμερος και μη το αφήνεις για τελευταία στιγμή, καθώς είναι πιο δύσκολο να έχεις πλήρη εικόνα του τι σε συμφέρει. Επιπλέον, ορισμένες ασφαλιστικές εάν είσαι ήδη πελάτης με άλλο ασφαλιστικό προϊόν, επιλέγοντας να ασφαλιστείς ξανά στην ίδια εταιρία (είτε στον ίδιο, είτε σε άλλο κλάδο) σου παρέχουν επιπλέον έκπτωση.

Μείωσε τη διάρκεια ασφάλισης
Ένας απλός και εύκολος τρόπος να μειώσεις το ύψος του προς πληρωμή ασφαλίστρου, είναι να μειώσεις τη διάρκεια του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Αν έχεις ασφαλιστήριο ετήσιας διάρκειας έχεις τη δυνατότητα να το μετατρέψεις σε εξάμηνης διάρκειας, αν το έχεις ανά εξάμηνο και δυσκολεύεσαι να το πληρώσεις έχεις την επιλογή της τρίμηνης ασφάλισης ή και μηνιαίας ασφάλισης. Εκείνο που πρέπει να έχεις υπόψη σου σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα μεγαλύτερης διάρκειας ασφαλιστήρια (εξάμηνα και ετήσια) σου προσφέρουν μεγαλύτερες εκπτώσεις στο ποσό που θα καταβάλλεις συνολικά μέσα στο έτος.


Κάλυψη Μικτής (Αξιολόγησε αν σου χρειάζεται)
Αν διαθέτεις μικτή ασφάλεια στο αυτοκίνητό σου και τα ασφάλιστρα είναι πλέον... "απαγορευτικά", μπορείς να τα μειώσεις με τους παρακάτω τρόπους: 
  • Αν το αυτοκίνητο είναι αρκετών ετών και η αξία του έχει μειωθεί σημαντικά υπάρχουν δύο τρόποι να μειώσεις τα ασφάλιστρα. Είτε να διατηρήσεις την Μικτή Ασφάλεια (Κάλυψη Ιδίων Ζημιών) μειώνοντας την αξία του οχήματος στην τρέχουσα αξία της αγοράς και αυξάνοντας το ποσό της Απαλλαγής, είτε να διατηρήσεις όλες τις άλλες καλύψεις στο όχημα αφαιρώντας μόνο την κάλυψη Ιδίων Ζημιών (την κάλυψη δηλαδή της Μικτής).
  • Αν το αυτοκίνητο είναι καινούριο και υψηλότερης αξίας, μπορείς να αυξήσεις το ποσό της Απαλλαγής εφόσον βέβαια μπορείς να ανταποκριθείς σε μια πιθανή ζημιά που θα προκύψει μέχρι αυτό το ύψος. Αν θες να μειωθεί σημαντικά το ασφάλιστρο και εδώ η μόνη λύση είναι η αφαίρεση της κάλυψης Ιδίων Ζημιών, επιλέγοντας ένα πλήρες πακέτο που θα περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες καλύψεις πλην της μικτής.
Κάλυψη Οδικής Βοήθειας
Αν η κάλυψη Οδικής Βοήθειας δεν παρέχεται δωρεάν από την ασφαλιστική εταιρία, υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές επιλογές για να μειωθεί το κόστος για τη συγκεκριμένη κάλυψη. 


Ορισμένες αντιπροσωπείες παρέχουν οδική βοήθεια είτε δωρεάν για τα πρώτα χρόνια αν το αυτοκίνητο είναι καινούριο, είτε στη συνέχεια με μικρό κόστος εφόσον το service του αυτοκινήτου γίνεται σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο τους. Πρόσφατα γνωστή εταιρία καυσίμων ξεκίνησε να παρέχει πρόγραμμα οδικής βοήθειας στους πελάτες της σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Μέσω αυτού του τρόπου μπορείς να εξοικονομήσεις ένα ποσό από τα ασφάλιστρα καθώς αντικαθιστάς την οδική βοήθεια της ασφαλιστικής εταιρίας με την οδική βοήθεια που έχεις βρει σε προσφορά. Σε αυτή τη περίπτωση χρειάζεται να δοθεί προσοχή στις ημερομηνίες καθώς η οδική βοήθεια ίσως λήξει σε προγενέστερη ή μεταγενέστερη ημερομηνία από το ασφαλιστήριο και ίσως μείνεις χωρίς κάλυψη οδικής βοήθειας καθώς δεν θα έχεις κάτι να στο θυμίζει. Επίσης σημαντικό είναι να δεις αναλυτικά τις παρεχόμενες καλύψεις που σου προσφέρει κάθε πρόγραμμα οδικής βοήθειας πριν κάνεις την επιλογή σου.


Πληρωμή ασφαλίστρων σε δόσεις
Πλήρωσε τα ασφάλιστρα σε άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ώστε να "σπάσει" το ποσό σε μηνιαίες δόσεις.

Στα συμβόλαια Υγείας υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί από τις ασφαλιστικές η πληρωμή των ασφαλίστρων ανά εξάμηνο ή ανά τρίμηνο ή ακόμα και ανά μήνα, αναλόγως ποσού και συνήθως χωρίς να είναι απαραίτητη η εξόφληση μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Λάβε μέρος στους διαγωνισμούς των ασφαλιστικών εταιριών
Πάρε μέρος στους διαγωνισμούς που συχνά ανακοινώνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες. Υπάρχει η πιθανότητα να κερδίσεις ένα πρόγραμμα ασφάλισης, γλιτώνοντας κατ' αυτό τον τρόπο χρήματα.

Μείωση κόστους ασφάλισης κατοικίας μέσω στεγαστικού δανείου
Αν έχεις ασφαλίσει το σπίτι μέσω τραπέζης λόγω στεγαστικού δανείου, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείς να το ασφαλίσεις με σημαντικά φθηνότερο ασφάλιστρο σε ασφαλιστική εταιρία επιλογής σου. Πάρε προσφορές, δες τις προϋποθέσεις που ζητάει η τράπεζα να καλύπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και ασφάλισέ το σε ασφαλιστική που θα επιλέξεις ο ίδιος και θα σε συμφέρει οικονομικά καλύτερα.

Εξοικονόμησε χρήματα στην επιχείρησή σου
Αν έχεις προγράμματα ασφάλισης της επιχείρησης σου ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο επαγγελματικής αστικής ευθύνης, όταν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πλησιάζει στη λήξη του, ζήτα προσφορές για να συγκρίνεις, αξιολόγησε τις καλύψεις και το τελικό ασφάλιστρο, ώστε να αποφασίσεις τι σε συμφέρει και ενδεχομένως να μπορέσεις να μειώσεις σημαντικά το κόστος ασφάλισης, εξοικονομώντας ένα ποσό για την επιχείρησή σου.

Είναι βέβαιο πως αν εφαρμόσεις τις παραπάνω προτάσεις μας στην πράξη, θα καταφέρεις να μειώσεις τα ασφάλιστρα σου και να εξοικονομήσεις ένα ποσό (όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι αυτό), να βρεις το δικό σου τρόπο να προσαρμόσεις την πληρωμή τους στις ανάγκες σου και να τακτοποιήσεις την εξόφλησή τους χωρίς να πιεστείς οικονομικά. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου