27 Ιαν 2014

Απαραίτητο το ασφαλιστήριο για άρση ακινησίας αυτοκινήτου ή έκδοση προσωρινών πινακίδων

Aνήκετε και εσείς στην κατηγορία όσων έχουν καταθέσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας τους στην εφορία; Τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι πλεόν απαραίτητη η προσκόμιση ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην αρμόδια ΔΟΥ, για να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια να κινήσετε ξανά το όχημα σας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1273/29 Ιουλίου 2013 του Γενικού Γραμματέα Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών Θ.Θεοχάρη, είναι απαραίτητη η προσκόμιση ασφαλιστηρίου συμβολαίου σε ισχύ για το χρονικό διάστημα που ο ιδιοκτήτης θέλει να κινήσει το αυτοκίνητο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί άρση ακινησίας αυτοκινήτου ή να εκδοθεί προσωρινή άδεια κυκλοφορίας (πινακίδες "Μ"). Μόνη εξαίρεση ασφάλισης του οχήματος είναι όταν αυτό βρίσκεται σε ακινησία.


Για την έκδοση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (των λεγόμενων χάρτινων πινακίδων "Μ"), ανεξάρτητα από το είδος του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας, απαιτείται η καταβολή 1,9 ευρώ ανά ημέρα και σας δίνει τη δυνατότητα να κινήσετε το όχημα σας για 1-2 ημέρες το μήνα (πρέπει να καταβάλετε συνολικά 3,8 ευρώ για τέλη). Bάσει της ανωτέρω εγκυκλίου, θα πρέπει να προχωρήσετε υποχρεωτικά και σε ασφάλιση του οχήματος, για την οποία ωστόσο μόνο ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες (και όχι όλες) αναλαμβάνουν κατ'εξαίρεση να το ασφαλίσουν και κατ'ελάχιστο για χρονικό διάστημα ενός μήνα, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το κόστος για να ξανακινήσετε το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα σας για 1-2 ημέρες.

Επιπλέον, ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών κατά την έκδοση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων για τα ανωτέρω οχήματα, να αναγράφεται ολόκληρος ο 17ψήφιος αριθμός πλαισίου κάθε οχήματος με χρήση λατινικών χαρακτήρων και να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο το Κέντρο Πληροφοριών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου