20 Μαΐ 2014

2 ευρώ το Χρόνο Ασφάλιστρα Υγείας ο Κάθε Έλληνας!

Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία ενώ τα γνωρίζουμε όλοι, τα συζητάμε και τα αναλύουμε, όταν τα βλέπουμε ξεκάθαρα γραμμένα σε μελέτες και μάλιστα από άλλους, από ξένους, τότε τρομάζουμε. Είναι σαν να τα ακούμε για πρώτη φορά, πέφτουμε από τα σύννεφα!
Στην τελευταία δημοσιευμένη μελέτη της Insurance Europe (European Insurance in Figures, Statistics N°48, February 2014) οι σελίδες 24-26 περιλαμβάνουν τα στατιστικά των ασφαλίσεων υγείας (Health Insurance) για το 2012 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 10% των συνολικών ασφαλίστρων στην Ευρώπη αφορά σε ασφάλιστρα υγείας (health) και τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα υγείας ήταν (μόνο!) 190 €, όταν τα συνολικά και τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα ήταν 1.843 ευρώ.
Ο μέσος όρος των 190 ευρώ διαφοροποιείται ανά χώρα, με τεράστιες αποκλίσεις, για πολλούς λόγους, με κυριότερο βέβαια τα μοντέλα παροχής υπηρεσιών υγείας που εφαρμόζει κάθε χώρα. Έχει πολύ ενδιαφέρον ο σχετικός πίνακας από τον οποίον, μεταξύ άλλων, προκύπτουν τα εξής:
• Το 76% των συνολικών ασφαλίστρων υγείας στην Ευρώπη είναι ασφάλιστρα τριών κρατών, της Ολλανδίας (36%), της Γερμανίας (31%) και της Γαλλίας (9%).
• Τα περισσότερα κατά κεφαλήν ετήσια ασφάλιστρα έχει η Ολλανδία, με 2.386 ευρώ και τα λιγότερα κατά κεφαλήν ετήσια ασφάλιστρα έχει η Ελλάδα, με 2 ευρώ!
Η εντυπωσιακή αυτή διαφορά σχολιάζεται στην ίδια την έκθεση ως εξής: “Στην Ολλανδία το σύστημα υγείας είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικό” και “στην Ελλάδα η υγειονομική περίθαλψη παρέχεται μέσω του εθνικού συστήματος υγείας ενώ η συμμετοχή των ιδιωτικών ασφαλίσεων εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη”.
Ερμηνείες, πολιτικές και προοπτικές υπάρχουν πολλές και ίσως διαφορετικές. Θα προσπαθήσουμε να τις προσεγγίσουμε στο άρθρο μας που θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Ασφαλιστικό Marketing, απόσπασμα του οποίου αποτελεί και το παρόν.
(Πηγή: Insurancedaily.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου