6 Μαΐ 2018

Τι ισχύει για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα από Δευτέρα 7/5; Πρόστιμο ή τελευταία ευκαιρία;

Αρκετό "πανικό" για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η είδηση ότι έχει πραγματοποιηθεί νέα ηλεκτρονική διασταύρωση για τον εντοπισμό τους.

Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, άρχισε να κυκλοφορεί η πληροφορία ότι άνοιξε το σύστημα της ΑΑΔΕ, χτυπώντας καμπανάκια για την πολυαναμενόμενη ηλεκτρονική διασταύρωση των ανασφάλιστων οχημάτων. Το θέμα κορυφώθηκε την Παρασκευή 4/5 όταν πολλοί διέδιδαν ότι έχει ήδη γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση και από Δευτέρα 7/5 θα αρχίσουν να αποστέλλονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες όσων οχημάτων έχουν εντοπιστεί ανασφάλιστα.

Σύγχυση προκαλεί το γεγονός ότι ορισμένες άλλες πηγές αναφέρουν πως ναι μεν έχει γίνει η ηλεκτρονική διασταύρωση, αλλά ότι ενδεχομένως να δοθεί παράταση 2 ημερών (τη Δευτέρα και την Τρίτη) ώστε οι ιδιοκτήτες τους να προλάβουν να τα ασφαλίσουν. Υπάρχει ωστόσο και μια τρίτη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να έχει γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση σε προγενέστερη ημερομηνία και να ισχύσει αναδρομική επιβολή προστίμων σε όσα οχήματα είχαν βρεθεί ανασφάλιστα εκείνη την ημέρα.




Θυμίζουμε ότι η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση για τα ανασφάλιστα οχήματα είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2017 ταρακουνώντας τους ιδιοκτήτες όσων οχημάτων δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη, καθώς έλαβαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ειδοποίηση ότι τους έχει επιβληθεί πρόστιμο. Στη συνέχεια δόθηκε προθεσμία ενός μήνα να το ασφαλίσουν, χρονικό διάστημα στο οποίο ένας μεγάλος αριθμός των ανασφάλιστων ιδιοκτητών ανταποκρίθηκε και ασφάλισε το όχημα του.

Στη συνέχεια ωστόσο, λόγω ανετοιμότητας τους όλου συστήματος διασταυρώσεων και των εκκρεμοτήτων που έπρεπε να διορθωθούν μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων που εμπλέκονται, δόθηκε νέα παράταση μέχρι να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα.

Από τότε πέρασαν αρκετοί μήνες, με αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες να έχουν επαναπαυτεί και να επανεμφανίζονται αρκετά οχήματα ως ανασφάλιστα, τα οποία βάσει των τελευταίων δεδομένων ανέρχονται στα 385.000 οχήματα.

Πως θα εξασφαλίσεις ότι το αυτοκίνητο σου δεν φαίνεται ως ανασφάλιστο

Για να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι το αυτοκίνητο σου φαίνεται στο ενιαίο σύστημα ότι έχει ασφαλιστική κάλυψη, θα πρέπει να το επιβεβαιώσεις μέσω της online εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Αυτοκινήτων.

Με αυτό τον τρόπο θα επιβεβαιώσεις ότι η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι σε ισχύ, θα δεις το πότε λήγει, σε ποια ασφαλιστική εταιρία είναι ασφαλισμένο και κυρίως ότι δεν έχεις πέσει θύμα απάτης από κάποιο πλαστό ασφαλιστήριο.

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο φαίνεται ανασφάλιστο, θα πρέπει να ενεργήσεις άμεσα.

Μόνη εξαίρεση είναι όσα οχήματα ανανέωσαν την ασφάλιση τους τις τελευταίες ημέρες, τα οποία ίσως να φαίνονται ως ανασφάλιστα χωρίς να είναι, καθώς πολλές φορές χρειάζεται κάποιες ώρες να ενημερωθεί το σύστημα για την πληρωμή του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και να ενημερωθεί η κατάσταση του στο ενιαίο σύστημα.

Τι πρόστιμο προβλέπεται για τα ανασφάλιστα οχήματα

Όσοι οχήματα εντοπιστούν ως ανασφάλιστα στην νέα ηλεκτρονική διασταύρωση, θα κληθούν να πληρώσουν και τα αναλογούντα πρόστιμα που προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία. Αυτό συνεπάγεται ότι οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν email με το οποίο θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο:
100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κυβικά εκατοστά.
150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κ.ε.
200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.ε. και
250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κ.ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να "σβηστεί" και θα πρέπει να πληρωθεί για να μπορεί στη συνέχεια να ασφαλιστεί το παράνομο όχημα.

Τι θα ισχύσει από Δευτέρα 7/5 για τα ανασφάλιστα οχήματα

Στα μέσα Φεβρουαρίου 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε έναν Πληροφοριακό Οδηγό για τα ανασφάλιστα οχήματα, ο οποίος προειδοποιούσε τους κατόχους οχημάτων για την ηλεκτρονική διασταύρωση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί, δίνοντας τους περιθώριο 30 ημερών. Τη συγκεκριμένη είδηση από ότι φαίνεται δεν έλαβαν πολλοί υπόψη τους και δεν τους παρακίνησε να ενεργήσουν προς ασφάλιση των οχημάτων τους. Στη συνέχεια μεσολάβησε η περίοδος του Πάσχα και πλέον εκεί που είχε σχεδόν ξεχαστεί, έρχεται η νέα πληροφορία των τελευταίων ημερών να τους ταρακουνήσει για τα καλά.

Ωστόσο, όσες πληροφορίες και αν προκύπτουν τις τελευταίες ώρες, το τι τελικά θα ισχύσει θα το μάθουμε όλοι την Δευτέρα 7/5 το πρωί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν είσαι ιδιοκτήτης ανασφάλιστου οχήματος θα κληθείς να το ασφαλίσεις. Το μόνο που μένει να διευκρινιστεί είναι αν αυτό θα γίνει με κυρώσεις ή χωρίς, το οποίο θα κριθεί τις επόμενες ώρες από το αν δοθεί ή όχι μια ακόμα μικρή παράταση λίγων ημερών.

Και επειδή υπάρχει ακόμα μια μικρή ελπίδα να αποφύγεις το πρόστιμο, μέχρι να επικαιροποιηθεί το σύστημα τις επόμενες ώρες, καλό θα είναι να κάνεις ασφάλεια αυτοκινήτου άμεσα. Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου