18 Απρ 2018

Άρση ακινησίας αυτοκινήτου 2018: Επανέρχονται τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας

Τη δυνατότητα να πληρώσουν αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για άρση ακινησίας αυτοκινήτου θα έχουν και φέτος οι κάτοχοι οχημάτων που έχουν καταθέσει πινακίδες κυκλοφορίας. Το μέτρο που ίσχυσε και τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται να κατατεθεί (παρ' όλη τη σχετική καθυστέρηση) στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή. Το μέτρο είναι ζήτημα ημερών να επαναλειτουργήσει, καθώς επείγει να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν χρήση του κατά την καλοκαιρινή περίοδο. 

Το μέτρο θα είναι στα ίδια πλαίσια με τις δύο προηγούμενες χρονιές, χωρίς δηλαδή ουσιαστικές αλλαγές. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει πινακίδες, θα μπορούν να τις πάρουν πίσω καταβάλλοντας αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται, με μια προσαύξηση 1-2 μηνών.

Αναλυτικότερα: 


  • Αν γίνει άρση ακινησίας για έναν μήνα, θα καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε δυο μήνες, δηλαδή τα 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημά τους
  • Αν γίνει άρση ακινησίας για τρεις μήνες, θα καταβληθούν τα τέλη που αναλογούν σε 4 μήνες, δηλαδή τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας 
  • Αν γίνει άρση ακινησίας για το υπόλοιπο του έτους, θα καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους υπολειπόμενους μήνες, με την προσαύξηση δυο μηνών
Την ημέρα που θα γίνει άρση ακινησίας, λογίζεται ολόκληρος μήνας, πράγμα που σημαίνει ότι συμφέρει να γίνεται στις αρχές του μήνα.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα, κάτοχο ΙΧ 2.500 κυβικών με πρώτη άδεια κυκλοφορίας το 2009 και που έχει καταθέσει πινακίδες. Αν κυκλοφορούσε το όχημα από την αρχή του έτους, θα πλήρωνε 920 ευρώ ως ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Αν κάνει χρήση του μέτρου και παραλάβει τις πινακίδες κυκλοφορίας για έναν μήνα, τότε θα κληθεί να καταβάλει τέλη κυκλοφορίας 153,33 ευρώ. Αν παραλάβει τις πινακίδες κυκλοφορίας για τρεις μήνες, τότε θα καταβάλει 306,66 ευρώ. Τέλος, αν παραλάβει τις πινακίδες κυκλοφορίας στις αρχές Ιουνίου για το υπόλοιπο του έτους θα κληθεί να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας για εννέα μήνες. Δηλαδή 7 μήνες συν 2 μήνες προσαύξηση, οπότε αναλογικά θα καταβάλει τα 9/12 των ετήσιων τελών που αντιστοιχούν σε 690 ευρώ.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται με τεκμήριο μόνο τους μήνες που θα κυκλοφορήσουν το αυτοκίνητο, ενώ αντίστοιχα υποχρέωση ασφάλισης έχουν μόνο για το χρονικό διάστημα που θα παραλάβουν τις πινακίδες και θα κινηθεί το αυτοκίνητο.

Με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιλέγουν άρση ακινησίας διάρκειας τριών μηνών και σε μεγάλο ποσοστό αφορά ΙΧ άνω των 2.000 κυβικών.

Υπενθυμίζουμε ότι οι κάτοχοι αυτοκινήτων που ενδιαφέρονται να κάνουν άρση ακινησίας, προκειμένου να παραλάβουν τις πινακίδες τους, είναι απαραίτητο να προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ ασφαλιστήριο αυτοκινήτου σε ισχύ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου