11 Απρ 2017

Χρήσιμα tips για να μην ζαλίζονται οι επιβάτες στο αυτοκίνητο

Η φράση ‘ζαλίζομαι’ αναμφισβήτητα προκαλεί τρόμο στους γονείς, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα ακουστεί στους Ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους την ερχόμενη εβδομάδα, αφού μόνο στη Βρετανία 16 εκατομμύρια άτομα αναμένεται να ταξιδέψουν εν όψει των διακοπών του Πάσχα.

Η κυκλοφορία με συχνά σταμάτα-ξεκίνα και οι στροφές θα χειροτερέψουν μία κατάσταση που ταλαιπωρεί τα δύο τρίτα που πληθυσμού κάποια στιγμή, είναι πιο συχνή σε επιβάτες, κυρίως παιδιά και εφήβους και γίνεται χειρότερη όταν κάθεσαι πίσω, παίζεις σκυμμένος video games ή παρακολουθείς ταινίες.

Σε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Ford, με τη βοήθεια ειδικών στη ναυτία, επιβάτες που κοίταζαν οθόνες κατά τη διάρκεια ενός σύντομου ταξιδιού ένοιωθαν αδιαθεσία μετά από 10 λεπτά. Και όλοι ήταν ενήλικες. 


«Η ναυτία μπορεί να μετατρέψει το πολυαναμενόμενο οικογενειακό ταξίδι σε εφιάλτη, με τη μαμά και το μπαμπά να ρίχνουν νευρικές ματιές πίσω και να φοβούνται το χειρότερο,» δήλωσε ο Eike Schmidt, research engineer στο Ford Research & Innovation Center, στο Άαχεν της Γερμανίας. «Η άνεση είναι πρωταρχικός παράγοντας όταν σχεδιάζουμε τα αυτοκίνητα του μέλλοντος – και κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε το ενδεχόμενο ναυτίας στο ταξίδι.»

Το χασμουρητό και η εφίδρωση είναι προειδοποιητικές ενδείξεις για μία κατάσταση που προκαλείται από ασυμφωνία μεταξύ σημάτων που λαμβάνει ο εγκέφαλος από τα μάτια και από τα όργανα ισορροπίας, στο αφτί. Τα μωρά δεν παθαίνουν ναυτία. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν αρχίζουμε να περπατάμε. Ωστόσο τα κατοικίδια επηρεάζονται, και το απίστευτο είναι ότι ακόμα και τα χρυσόψαρα υποφέρουν από ναυτία, ένα φαινόμενο που παρατήρησαν οι ναυτικοί.

«Η ναυτία στο αυτοκίνητο είναι περίπλοκο πρόβλημα. Είναι μία φυσική αντίδραση σε ένα αφύσικο ερέθισμα που δεν μπορεί να θεραπευτεί αν αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. Αλλά μπορούμε να απαλύνουμε τα συμπτώματα,» δήλωσε ο Καθηγητής Dr. Jelte Bos, του TNO, Perceptual & Cognitive Systems, Soesterberg, στην Ολλανδία.
Στην πρώτη δοκιμή διαπιστώθηκε ότι όταν οι οθόνες ήταν τοποθετημένες ψηλότερα και ο δρόμος μπροστά φαινόταν και από τις δύο πλευρές, οι εθελοντές είχαν μικρότερη προδιάθεση για ναυτία. Άλλα πειράματα θα διερευνήσουν εναλλακτικούς τρόπους ώστε το ταξίδι να προβάλλεται στην καμπίνα, και οι επιβάτες που δεν βλέπουν έξω να μπορούν να προειδοποιούνται για δρόμους με στροφές ή γέφυρες με σαμαράκια.

«Για πολλούς οδηγούς που πιστεύουν ότι το παιδί τους υποφέρει από ναυτία στο αυτοκίνητο, μπορεί το πρόβλημα να οφείλεται απλά στον τρόπο που οδηγούν,» πρόσθεσε ο καθηγητής  Prof. Bos, ο οποίος έχει επίσης μία έδρα στην Αντίληψη Κίνησης στο Vrije Universiteit, Άμστερνταμ, και έχει εργαστεί πάνω σε μία συσκευή που δείχνει πότε η συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι μπορεί να επηρεάσει επιβάτες επιρρεπείς στη ναυτία. «Η υιοθέτηση ενός πιο ομαλού οδηγικού στυλ μπορεί να μειώσει το αίσθημα της ναυτίας – αλλά και το κόστος καυσίμου παράλληλα.»

Να μερικοί τρόποι που υποδεικνύει ο καθηγητής για να αποφεύγετε τη ναυτία στο αυτοκίνητο:
  • Μετακινηθείτε στο κέντρο των πίσω καθισμάτων, ή κατά προτίμηση μπροστά, για να βλέπετε το δρόμο
  • Οδηγείτε ομαλά και όπου είναι δυνατόν, αποφύγετε το ξαφνικό φρενάρισμα, την απότομη επιτάχυνση, τις λακκούβες
  • Αποσπάστε την προσοχή όσων ζαλίζονται – ακόμα κι ένα τραγούδι μπορεί να βοηθήσει
  • Πιείτε αναψυκτικό cola, φάτε μπισκότα τζίντζερ, αλλά αποφύγετε τον καφέ
  • Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ή στήριγμα στο κεφάλι για να κρατήσετε το κεφάλι σας όσο το δυνατόν πιο ακίνητο
  • Ενεργοποιήστε τον κλιματισμό για ανακυκλοφορία φρέσκου αέρα
(Πηγή: Gonews.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου