27 Απρ 2017

Ασκληπιείο της Επιδαύρου: Ουσιαστική η συνεισφορά της INTERAMERICAN, ως εταιρικού μέλους της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Το έμπρακτο ενδιαφέρον της INTERAMERICAN για τον εθνικό πλούτο της πολιτισμικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικότερα στην περίπτωση της χορηγικής συνεισφοράς της εταιρείας για την εκπόνηση της «Μελέτης διαμόρφωσης και ανάπλασης διαδρομών περιήγησης στο φυσικό περιβάλλον του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και του περιβάλλοντος χώρου του», πιάνει τόπο!

H εν λόγω μελέτη, που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, συνέβαλε στην ωρίμανση του έργου για την «Ανάδειξη του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου σε Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο», με αποτέλεσμα την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020) του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ειδικότερα, το έργο εντάχθηκε στη δράση «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την ανάδειξη επιστημονικών - πολιτιστικών - περιβαλλοντικών πάρκων», στο πλαίσιο αξιοποίησης του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου από το Υπουργείο.

Η INTERAMERICAN είχε αναλάβει την πρωτοβουλία υποστήριξης της πραγματοποιηθείσας μελέτης ως εταιρικό μέλος της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ», που σχεδιάζει και προωθεί το πλέον ολιστικό, διεθνώς, πρόγραμμα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύνδεσής της με την τοπική οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.


 Το έργο του αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού πάρκου έχει ως στόχο την ανάδειξη της αυθεντικής εικόνας του μνημειακού συγκροτήματος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και την προσφορά στους επισκέπτες της μοναδικής εμπειρίας να γνωρίσουν και να βιώσουν τί ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την Αρχαιότητα, καθώς και πώς η λατρεία των θεών και τα στοιχεία της φύσης (θέση, κλίμα, χλωρίδα, πανίδα, νερό ως βασικοί παράγοντες ίασης) συνδυάστηκαν με την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης, με αφετηρία τη τη θεουργική ίαση. Ταυτόχρονα, η ανάδειξη της χλωρίδας της περιοχής θα επιτρέψει την άμεση σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με το φυσικό περιβάλλον.

Με τη χρηματοδότηση του έργου, που φθάνει στα 985.000,00 ευρώ, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
  • Διαμόρφωση διαδρομών επίσκεψης στα μνημεία του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και ανάπλαση των χώρων εξυπηρέτησης.
  • Δημιουργία βοτανικού κήπου και ανάδειξη της βιοποικιλότητας του Ασκληπιείου.
  • Αποκατάσταση και επαναλειτουργία της αρχαίας εισόδου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.
  • Ανάπλαση της πρόσβασης στο Ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα, που συνδέει τα δύο ιερά της Επιδαύρου (Ασκληπιού και Απόλλωνος).
Η ανάδειξη του περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού πάρκου του Ασκληπιείου Επιδαύρου, με «μοχλό» την Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ», βασίστηκε στο όραμα του καθηγητή Αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ο οποίος έχει και την επιστημονική ευθύνη για το έργο. Η σχετική πρόταση, που ετοιμάστηκε και υλοποιείται με την καθοριστική συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, έγινε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Επιδαύρου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εξάλλου, η INTERAMERICAN συμμετείχε και φέτος στην 4η, ετήσια συνάντηση εργασίας των εταιρικών μελών της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ», που οργανώθηκε από 21 έως και 23 Απριλίου στο Καρπενήσι, με θεματικό άξονα «Φύση και Πολιτισμός» και το πανόραμα των μνημείων του περιβάλλοντος και των αρχαιοτήτων στη διαδρομή της Στερεάς Ελλάδος. Η εταιρεία ευθυγραμμίζεται με την πεποίθηση που εξέφρασε κατά τη συνάντηση ο Σταύρος Μπένος, εμπνευστής και πρόεδρος της Κίνησης, σύμφωνα με τον οποίο «το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα αποτελεί τη μεγαλύτερη προίκα της χώρας μας και οι συνέργειες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι το κλειδί για την προσέγγιση με την πραγματική οικονομία, που μπορεί να κάνει το απόθεμα αυτό ουσιαστική αξία για την Ελλάδα».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου