3 Μαρ 2016

Αδυνατώ να πληρώσω τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου - Τι επιλογές έχω;


Στα πλαίσια της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας, ένα χαρακτηριστικό των ημερών μας είναι η δυσκολία στο να ανταποκριθούμε έγκαιρα σε όλες τις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που λήγει η ασφάλεια του αυτοκινήτου και δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθεί εγκαίρως; 

Στην περίπτωση αυτή, και έχοντας υπόψη πως εάν μείνει το αυτοκίνητο ανασφάλιστο υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθεί πρόστιμο 500€, η καλύτερη λύση είναι να ανατρέξουμε σε όλες τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν. Η ενδεικτικότερη λύση είναι να μειωθεί το ποσό των ασφαλίστρων, είτε αναζητώντας οικονομικότερη ασφάλεια, είτε αφαιρώντας καλύψεις, είτε μειώνοντας τη διάρκεια του συμβολαίου, είτε πληρώνοντας το σε δόσεις.

Αναλυτικά, οι επιλογές που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα είναι:
  • Σύγκριση τιμών και επιλογή άλλης οικονομικότερης ασφάλειας
  • Να μειωθεί η διάρκεια της ασφάλισης (από έτος σε εξάμηνο, από εξάμηνο σε τρίμηνο ή και μήνα)
  • Να μειωθεί η ασφαλιζόμενη αξία του οχήματος (αναπροσαρμογή της αξίας του αυτοκινήτου στην τρέχουσα τιμή του στην αγορά)
  • Να αφαιρεθούν επιπλέον καλύψεις από το ασφαλιστήριο (καλύψεις όπως μικτή ασφάλιση, ολική-μερική κλοπή αν το αυτοκίνητο είναι μεγάλης ηλικίας και μικρής αξίας κτλ) αρκεί η αφαίρεση των καλύψεων να γίνεται συνειδητά και έχοντας υπόψη το ρίσκο σε κάθε περίπτωση
  • Πληρωμή του ασφαλιστηρίου σε άτοκες δόσεις (με αυτό τον τρόπο το αρχικό ποσό που είναι να πληρωθεί "σπάει" σε μικρότερες μηνιαίες δόσεις)
  • Κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας στην ΔΟΥ και προσωρινή ακινησία αυτοκινήτου, μέχρι να βρεθούν τα χρήματα για να ασφαλιστεί και να ξανακυκλοφορήσει (αν θέλει κάποιος να είναι απόλυτα νόμιμος και να μην έχει τον κίνδυνο για πρόστιμο)

Αξίζει να τονίσουμε πως η ασφάλεια του αυτοκινήτου πρέπει να γίνεται πρώτα απ' όλα επειδή έχουμε συνειδητοποιήσει τους κινδύνους και το ρίσκο για εμάς τους ίδιους και τους γύρω μας και όχι επειδή μας το επιβάλλει το κράτος.

Είναι κατανοητό και απόλυτα σεβαστό στις μέρες μας το να έχει κάποιος πιεστεί πολύ οικονομικά με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά οι ζωές όλων μας σίγουρα αξίζουν πολύ περισσότερο.

Σκέψου μόνο να συμβεί κάποιο ατύχημα έχοντας ανασφάλιστο αυτοκίνητο και να έχεις να πληρώσεις ένα υπέρογκο ποσό αρκετών χιλιάδων ευρώ ως αποζημίωση. Αναλαμβάνεις ένα τόσο δυσανάλογο ρίσκο για τα λίγα σχετικά ευρώ που κοστίζει ένα ασφαλιστήριο αυτοκινήτου;






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου