22 Φεβ 2016

Πως θα ελέγξεις αν έχει γίνει η ανανέωση βιβλιαρίου ΙΚΑ για το 2016

Θες να δείς αν έχει θεωρηθεί το βιβλιάριο Υγείας για το 2016;

Το μόνο που χρειάζεται είναι να επισκεφθείς την ηλεκτρονική υπηρεσία του ΙΚΑ προκειμένου να διαπιστώσεις άμεσα αν το βιβλιάριο Υγείας σου έχει ανανεωθεί για το 2016.

Από το 2014 που καταργήθηκε η χειρόγραφη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας καθώς και η αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών για την ανανέωση τους, η ασφαλιστική ικανότητα αποδίδεται αυτόματα στους δικαιούχους (άμεσα ασφαλισμένοι και τα μέλη της οικογένειάς τους) ενώ παράλληλα ενημερώνεται άμεσα το «Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης», ώστε οι πάροχοι υγείας να εξυπηρετούν μόνο με την επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας (ατομικού και οικογενειακού). 

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του ΙΚΑ, κάθε ασφαλισμένος συμπληρώνοντας το ΑΜΚΑ του, το ΑΦΜ του, και το ΑΜΑ του, μπορεί να δει άμεσα εάν το βιβλιάριο υγείας του έχει θεωρηθεί αυτόματα και αν διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα για το έτος 2016.

Σε περίπτωση που το σύστημα σου βγάλει την ένδειξη ότι δεν διαθέτεις ασφαλιστική ικανότητα, μόνο τότε θα πρέπει να επισκεφθείς υποκατάστημα του ΙΚΑ με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να την ανανέωση του βιβλιαρίου Υγείας.

Παράλληλα η ίδια υπηρεσία προσφέρεται από το ΙΚΑ και για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΠΑΔ όπου μπορούν σε ειδικό πεδίο να εισάγουν τα στοιχεία τους και να δουν εάν καλύπτουν τις προϋποθέσεις για την ασφαλιστική ικανότητα.

Προς το παρόν, εκκρεμεί ακόμα η νομοθετική ρύθμιση για την ανανέωση βιβλιαρίου υγείας με 50 ένσημα και μέχρι να νομοθετηθεί, προϋπόθεση για την ασφαλιστική ικανότητα είναι τα 100 ένσημα.

Έλεγξε την ασφαλιστική σου ικανότητα για το 2016 εδώ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου