26 Ιαν 2016

Solvency II: Πρεμιέρα ελέγχων για τη συμμόρφωση των ασφαλιστικών εταιριών

Την αυλαία των ελέγχων και της συμμόρφωσης των ασφαλιστικών εταιρειών  ανοίγει η υιοθέτηση της Οδηγίας Solvency στο εθνικό δίκαιο. Η ΤτΕ προετοιμάζεται να εκκινήσει τις νέες προσεγγίσεις της (solvency) προς τις εταιρείες και να απαιτήσει από την πλευρά τους άμεση ανταπόκριση.

Τα στοιχεία και οι διαδικασίες των εταιρειών μπαίνουν υπό αυστηρή παρακολούθηση και οι συνθήκες λειτουργίας τους σταδιακά αλλάζουν καθώς εντάσσονται σε μια «φόρμα»  που θα είναι ενιαία σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά. Τα περιθώρια σύγκρισης στοιχείων και ο εντοπισμός «ατοπημάτων» η αποκλίσεων αυτοματοποιούνται οπότε και οι εταιρείες δεν μπορεί να παρεκκλίνουν των κανόνων.

Με την ψήφιση της Οδηγίας από την βουλή πέφτει κάθε πρόσκομμα και πλέον η ελληνική ασφαλιστική αγορά οφείλει να λειτουργεί κάτω από τους ενιαίους κανόνες, όρους και προϋποθέσεις που η οδηγία καθορίζει, αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες. Η ΤτΕ έχει ήδη καταρτίσει το πλάνο ανάπτυξης των ελέγχων στην αγορά ώστε -κατά την ευθύνη της- να πιστοποιεί την σωστή και φερέγγυα λειτουργία τους, στοιχείο που θα αποτελεί και την «ταυτότητα» της κάθε εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τα οικονομικά στοιχεία, η «συμπεριφορά» προς τους συναλλασσόμενους, η άσκηση της διοίκησης αποτελούν τον πυρήνα των πρώτων στοιχείων που θα ζητηθούν ελέγχων. Για πρώτη φορά όλη η Ευρώπη θα έχει ενιαία εικόνα και συγκρίσιμα στοιχεία για τις ασφαλιστικές εταιρείες, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους για τον κλάδο και την δραστηριότητά του.

 (Πηγή: Insurance-eea.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου