7 Ιαν 2016

Solvency II: Πότε επιτρέπει το "κούρεμα" ασφαλιστικών αποζημιώσεων

Αρμοδιότητες στην εποπτική αρχή για την ιδιωτική ασφάλιση, για μείωση των απαιτήσεων σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις- απαιτήσεις, εκχωρούνται με σχετικό άρθρο στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας Solvency II.

Το Solvency II είναι η κοινοτική οδηγία που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2016 και εισάγει νέες αυστηρές ρυθμίσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιριών και κυρώνεται από την χώρα μας με καθυστέρηση, καθώς το σχετικό σχέδιο νόμου εισήχθη την περασμένη Δευτέρα για συζήτηση και ψήφιση από την Βουλή.

Στόχος της ρύθμισης είναι αυτής είναι η προστασία των ασφαλισμένων σε περιπτώσεις που μια ασφαλιστική εταιρία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές απαιτήσεις που θέτουν οι νέοι εποπτικοί κανόνες και πρέπει είτε να μπει είτε σε καθεστώς εξυγίανσης, είτε να οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Έτσι το "κούρεμα" των απαιτήσεων σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις, σύμφωνα με την σχετική ρύθμιση, μπορεί να αποφασιστεί από την εποπτική αρχή αν κρίνει οτι είναι προτιμότερο να τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης η εταιρία από το να τεθεί σε εκκαθάριση, που συνεπάγεται μεγαλύτερες απώλειες για τον ασφαλισμένο.


Το "κούρεμα" των αποζημιώσεων ή απαιτήσεων θα διαφοροποιείται ανα κλάδο ασφάλισης και θα αφορά είτε τις εκκρεμείς αποζημιώσεις είτε τις ασφαλιστικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ. Οι όποιες μεταβολές στις πιο πάνω περιπτώσεις θα γνωστοποιούνται εγγράφως σε κάθε έναν κάτοχο ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Τέλος να σημειώσουμε ότι με τις νέες ρυθμίσεις που εισάγει το Solvency II πέρα των αυστηρών ελέγχων οι εποπτικές αρχές έχουν την δυνατότητα θέτουν σε καθεστώς επιτροπείας ασφαλιστικές εταιρίες όταν διαπιστώνουν κενά σε θέματα κεφαλαιακής επάρκειας των εταιριών.

(Πηγή: Asfalisinet.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου