24 Δεκ 2015

Θέλω να καταθέσω τις πινακίδες κυκλοφορίας για το 2016 - Τι χρειάζεται;

"Θέλω να καταθέσω τις πινακίδες κυκλοφορίας για το 2016. Τι θα χρειαστεί να κάνω;" 

Όλο και πιο συχνά πλέον ακούμε τη συγκεκριμένη φράση. Και η εικόνα στις εφορίες όλης της χώρας την επιβεβαιώνει.

Το ιδιαίτερα βεβαρημένο οικονομικό κλίμα των τελευταίων μηνών και η άγρια φορολόγηση των πάντων, αναγκάζουν ένα μεγάλο αριθμό κατόχων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών να προχωρήσουν στην κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων τους στις ΔΟΥ, προκειμένου να γλιτώσουν την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας για το 2016, να απαλλαγούν από τα έξοδα ασφάλισης και συντήρησης καθώς και από Τεκμήρια Διαβίωσης και Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που τους βαραίνουν.

Ήδη από το προηγούμενο έτος είχαν κατατεθεί περίπου 650.000 οχήματα σε ακινησία, πολλά από τα οποία ήταν οχήματα από 2000 κυβικά και άνω.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι για μια ακόμα φορά το ελληνικό κράτος να βγει ζημιωμένο, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις καταθέσεις πινακίδων μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως από αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, θα δημιουργηθεί νέα τρύπα στα έσοδα ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα όχημα που δεν κινείται δεν πληρώνει ασφάλεια, δεν έχει έξοδα συντήρησης (π.χ. service και ανταλλακτικά) και δεν καταναλώνει καύσιμα, που συνεπάγεται μείωση κατανάλωσης και εξόδων σε όλους τους κλάδους, συνεπώς και μείωση στα έσοδα του κράτους καθώς δεν υπάρχει ποσό να φορολογηθεί.

Η προθεσμία κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας στις ΔΟΥ όλης της χώρας, ώστε να απαλλαγείς από τέλη κυκλοφορίας και τεκμήρια για το 2016, είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Για να καταθέσεις τις πινακίδες κυκλοφορίας από ΙΧ αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα στις Δ.Ο.Υ., θα πρέπει να προσκομίσεις τα παρακάτω:
  • Την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
  • Τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος
  • Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
  • Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας της προηγούμενης χρονιάς
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
  • Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν καταθέτει τις πινακίδες άλλο άτομο και όχι ο ιδιοκτήτης του οχήματος
  • Συμπλήρωση εντύπου Δήλωσης Ακινησίας Αυτοκινήτου ή Μοτοσυκλέτας
Το έντυπο Δήλωσης Ακινησίας Αυτοκινήτου ή Μοτοσυκλέτας θα το προμηθευτείς από τις ΔΟΥ. 

Ωστόσο, επειδή στις εφορίες τις επόμενες ημέρες θα συναντήσεις μεγάλες ουρές και αρκετό κόσμο να περιμένει να εξυπηρετηθεί, μπορείς να κατεβάσεις το έντυπο ηλεκτρονικά, να το εκτυπώσεις και να το συμπληρώσεις ώστε να είναι όλα έτοιμα για υποβολή και να συντομεύσεις το χρόνο της όλης διαδικασίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου