7 Δεκ 2015

Όσο το κινείς τόσο θα πληρώνεις: Έρχεται φόρος στα καύσιμα με μείωση τελών για παλαιά και μεγάλα Ι.Χ.

Ανατροπές στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων, με μεταφορά του βάρους από την κατοχή στη χρήση, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο μοντέλο φέρνει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση των τελών κυκλοφορίας και αναπροσαρμογές στα τεκμήρια διαβίωσης και στο τέλος ταξινόμησης.
Όπως αναφέρει το Έθνος, νέο σύστημα για τη φορολογία των αυτοκινήτων, με μεταφορά του βάρους από την κατοχή στη χρήση, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για το 2016. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη και στο ντίζελ κίνησης, με ταυτόχρονη μείωση των τελών κυκλοφορίας και αναπροσαρμογές στα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και στο τέλος ταξινόμησης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προκρίνεται η λύση της αύξησης του φόρου στα καύσιμα και μείωσης των τελών σε ορισμένες κατηγορίες Ι.Χ., κάτι που οδηγεί σε επιβάρυνση όσους κάνουν πολλά χιλιόμετρα.
Συγκεκριμένα γίνονται σκέψεις για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης  στα καύσιμα κίνησης κατά 5 έως 10 λεπτά του ευρώ. Η αύξηση αυτή θα μεταφραστεί σε ενίσχυση των κρατικών εσόδων κατά περίπου 400 έως 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αν συνυπολογιστεί και η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Όμως, οι τιμές των καυσίμων που σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλές, δηλαδή στο 1,33 – 1,35 το λίτρο, μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 1,40 το λίτρο. Χωρίς βεβαίως να υπολογίζεται μια πιθανή αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.
Επίσης, σχεδιάζεται, εν είδει… ελάφρυνσης, η μείωση των τελών κυκλοφορίας κυρίως για τα οχήματα μεγάλης ηλικίας και πολύ υψηλού κυβισμού. Πρόκειται για οχήματα που επιβαρύνονται με πολύ υψηλά τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή άνω των 1.000 ευρώ και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τους έχουν αναγκαστεί να καταθέσουν πινακίδες κυκλοφορίας.
Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι θα επιβαρυνθούν όλοι οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων αυτοκινήτων που μπορεί να κάνουν χρήση για επαγγελματικούς λόγους και να οδηγούν πολλά χιλιόμετρα μέσα στην ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι φόροι στα καύσιμα ξεπερνούν το 60% της τελικής τιμής.
(Πηγή: Imerisia.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου