12 Δεκ 2015

ΕΕΑ- ΕΑΔΕ: Σε νέο αδιέξοδο οι ασφαλισμένοι του Ομίλου Ασπίς

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), προχώρησαν στην παρακάτω από κοινού ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα της ανάρτησης του πίνακα οριστικών δικαιούχων αποζημίωσης από τον Όμιλο Ασπίς:

Η πολυαναμενόμενη ανάρτηση του πίνακα οριστικών δικαιούχων ασφαλίσεων ζωής του Ομίλου Ασπίς, αντί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι οδηγούμαστε επιτέλους στην τελική ευθεία επίλυσης του θέματος, δημιούργησε αντιθέτως τεράστια προβλήματα που αφήνουν εκτεθειμένους όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση: εκκαθαριστές, εποπτική αρχή και υπουργείο οικονομικών.

Μετά την παγκόσμια αποκλειστικότητα του τρόπου με τον οποίο έκλεισαν οι ασφαλιστικές εταιρείες και τις απίστευτες καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τακτικισμούς οι οποίοι έφεραν το πρόβλημα έξι χρόνια πίσω, τώρα βιώνουμε μια ακόμα δυσάρεστη καινοτομία η οποία συντίθεται από τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Ανάρτηση πίνακα δικαιούχων χωρίς αιτιολογική έκθεση. Ρωτάμε: Με ποιον τρόπο θα κάνει κάποιος ανακοπή εφόσον δεν γνωρίζει πως έχει αποτιμηθεί το ασφαλιστήριό του, για ποιο λόγο δεν έχει αναρτηθεί ή για ποιο λόγο έχει αποτιμηθεί σε μικρότερη αξία;
  • Δεν έχουν αναρτηθεί το 80% των συμβολαίων χωρίς καμία εξήγηση! Στις προφορικές αιτιάσεις ότι αυτά δεν έχουν αναγγελθεί υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος 400/70 άρθρο 10 παρ.3 δεν προσδιορίζει καμία υποχρέωση των ασφαλισμένων να αναγγείλουν την απαίτησή τους. Αποτελεί απορίας άξιον το γεγονός ότι δεν αναρτήθηκαν τα συμβόλαια αφού είναι ήδη καταχωρημένα στο μηχανογραφικό σύστημα των εταιρειών.
  • Αποκλεισμός συμβολαίων εφάπαξ καταβολής ενός συγκεκριμένου τύπου με τον -προφορικό πάντα-  ισχυρισμό ότι δεν αποτελούν ασφαλιστήρια γιατί δεν ενέχουν ασφαλιστικό κίνδυνο. Ο ισχυρισμός αυτός στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν εμπεριέχεται πίνακας μετατροπής του κεφαλαίου λήξης σε ισόβια σύνταξη με εγγυημένο πίνακα από σήμερα. Αν όμως υπήρχε  στοιχειώδης γνώση ασφαλιστικών συμβάσεων θα έπρεπε να γνωρίζουν οι ιθύνοντες ότι όλες ανεξαιρέτως οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν συμβόλαια με πανομοιότυπους όρους. Μήπως κι αυτές παρανομούν; Σημειώνεται ότι όλα αυτά τα προϊόντα έπαιρναν έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τον αρμόδιο υπουργό  να καταργήσουν αυτές τις απαράδεκτες τακτικές οι οποίες προσβάλλουν την νομιμότητα αλλά και την νοημοσύνη όλων, να αναστείλουν την ισχύ του πίνακα  και να επιβληθεί νόμιμη διαδικασία η οποία θα αποτιμήσει όλες ανεξαιρέτως τις ασφαλιστικές συμβάσεις με διάφανο και δίκαιο τρόπο.

Ταυτόχρονα θα πρέπει άμεσα και χωρίς άλλες κωλυσιεργίες, να προωθηθεί η οριστική λύση του ζητήματος μέσω ενεργοποίησης πόρων οι οποίοι θα ενισχύσουν το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής έτσι ώστε να αποδοθούν οι νόμιμες αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους βάσει των διατάξεων του νόμου 3867/2010.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου