4 Νοε 2015

Ασφάλειες: Αλλάζουν όλα από Γενάρη


Το περιβάλλον Solvency II θα βάλει σε τάξη την ασφαλιστική αγορά, τιμωρώντας όσες εταιρείες προσπαθήσουν να επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος. Τα καυτά ζητήματα των χαμηλών τιμολογίων και του κανιβαλισμού της αγοράς.

«Το 2016 αρχίζουμε με το Solvency II, δεν τελειώνουμε. Πρέπει όλοι να πιστέψουμε στο σύστημα αυτό, να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Σε ένα χρόνο από σήμερα θα ζούμε σε άλλες συνθήκες και όσες εταιρείες συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη, θα τιμωρούνται άμεσα».


Αυτά δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στo πλαίσιo του τρίτου «ετήσιου ραντεβού διαμεσολάβησης» αποστέλλοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.
Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και οι απαντήσεις τόσο του κ. Δημήτριου Μαζαράκη (διευθύνοντος συμβούλου της MetLife), όσο και του κ. Παναγιώτη Δημητρίου (CEO της Generalli) ,όταν το Euro2day.gr τους έθεσε ερωτήματα για τα φαινόμενα υποτιμολογημένων ασφαλίστρων και υπερβολικών πριμ για μεταγραφές δικτύων, που χαρακτηρίζουν σήμερα τμήμα της ασφαλιστικής αγοράς.
Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δηλώνοντας με καυστικό τρόπο το πόσο πλήττεται το κύρος της αγοράς και των διαμεσολαβούντων από τα υποτιμολογημένα ασφάλιστρα: «Ο ανταγωνισμός των ασφαλιστικών εταιρειών έχει ξεπεράσει κάθε όριο και έχει ευτελίσει το επάγγελμα του διαμεσολαβητή. Τα υποτιμολογημένα ασφάλιστρα θα διώξουν αρχικά από την αγορά κάποιους διαμεσολαβητές, αλλά στη συνέχεια θα διώξουν και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ειδικότερα, στον κλάδο του αυτοκινήτου θα είναι πολύ δύσκολη η αύξηση των ασφαλίστρων, όταν αρχίσουν να ανακάμπτουν οι συντελεστές ζημιών».
Υψηλόβαθμο στέλεχος υγιούς ασφαλιστικής εταιρείας που δεν έχει εμπλακεί στον διεξαγόμενο πόλεμο τιμών και εκπτώσεων, μιλώντας στο Euro2day.gr σημειώνει: «Πράγματι, το Solvency II θα βάλει πολλούς στη θέση τους, αλλά δεν είναι ανάγκη να φτάσουμε ως εκεί. Θα πρέπει να καταλάβουμε το προς τα πού θα πάει η κατάσταση και να διορθώσουμε από τώρα τυχόν εσφαλμένες συμπεριφορές μας. Το κακό είναι ότι οι νοικοκυρεμένες εταιρείες που τιμολογούν με το σωστό ασφάλιστρο, καλούνται σήμερα να πολεμήσουν ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα.
Πρώτον, εναντίον της οικονομικής κρίσης και των capital controls. Το σχετικά ευχάριστο είναι πως μετά τη βύθιση των εργασιών του καλοκαιριού, από τον Σεπτέμβριο και μετά η κατάσταση δείχνει σταδιακά να ομαλοποιείται και
Δεύτερον, καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε την τάση κανιβαλισμού στον κλάδο, που προέρχεται από τον άκρατο ανταγωνισμό και τις συνεχείς μειώσεις των τιμολογίων. Εμείς δεν θα προχωρήσουμε σε αναιτιολόγητες εκπτώσεις και δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε ιστορία τόσων δεκαετιών, όταν πολλές άλλες εταιρείες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αγορά».
(Πηγή: Euro2day.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου