7 Μαΐ 2014

Ετοιμάζουν το «κούρεμα» στις αποζημιώσεις για Ασπίς και Commercial Value

Με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει τους 200.000 περίπου ασφαλισμένους των πρώην ασφαλιστικών εταιριών Ασπίς και Commercial Value προτάσσοντας «κούρεμα» μικρών απαιτήσεων .
Ωστόσο, έχει ανοικτό το μέτωπο της δικαστικής κρίσης καθώς αναμένεται έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο Επικρατείας μετά από προσφυγές ασφαλισμένων που διεκδικούν αποζημίωση από το κράτος λόγω της πλημμελούς όπως υποστηρίζουν εποπτείας.

Στα νέα σενάρια που διαρρέουν από το υπουργείο οικονομικών προτάσσουν το κούρεμα των μικρών απαιτήσεων και σε ποσοστό 70% ενώ για ένα μικρό τμήμα υψηλών απαιτήσεων δημιουργία επενδυτικού διαχειριστικού fund των ακινήτων των δύο εταιριών.


Όμως και οι δύο λύσεις , που τοποθετούνται χρονολογικά μετά τις εκλογές του Μαίου βρίσκουν αντίθετους τους ζημιωθέντες των δύο εταιριών .


Μάλιστα ο σύλλογος των ζημιωθέντων των εταιριών με ανακοινώσεις του υπογραμμίζει τι δήλωνε το 2009 με το κλείσιμο των εταιριών ο αρμόδιος την εποχή εκείνη υπουργός Οικονομικών κ Παπαθανασίου, όπως για εξασφάλιση των απαιτήσεων των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια


Επιπλέον για τον σημερινό υφυπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα που χειρίζεται το θέμα επισημαίνουν την ερώτηση που είχε κάνει το 2010 στον τότε υπουργό ως βουλευτής, όπου επισήμανε μεταξύ άλλων :

«Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, και δη ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης, διαταράχθηκε από την, ενδεχομένως αναγκαία, απόφαση για οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ» από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, η οποία είχε ως συνέπεια περίπου 150.000 κάτοχοι συμβολαίων ζωής και υγείας της εν λόγω εταιρίας να μείνουν εκτεθειμένοι σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, όχι μόνο για τις τοποθετήσεις τους αλλά και για την διασφάλισή τους στο τόσο κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα της υγείας. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., ενόψει της επερχόμενης κρίσης, που η αφερεγγυότητα της Ασπίς Πρόνοια θα προκαλούσε, οργάνωσε και θα υλοποιούσε σχέδιο αντιμετώπισής της, το οποίο, με στάθμιση των εμπλεκομένων συμφερόντων και με συνεννόηση με την αγορά, θα απέληγε σε διευθέτηση των εκκρεμοτήτων προς εξασφάλιση, κατά το μέγιστο δυνατό, των δικαιωμάτων των πελατών της εν λόγω ασφαλιστικής εταιρείας.
Ωστόσο, μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, οι ενέργειες της νέας κυβέρνησης υπήρξαν απογοητευτικές. Είναι προφανές ότι η νέα κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας ενός χρηματοοικονομικού ιδρύματος, και των προβλημάτων που αυτή προκαλεί μετά την διαπίστωσή της από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, είναι επείγον ζήτημα αρμοδιότητάς της, στο οποίο, οφείλει να παρεμβαίνει, όπως κατ’ επανάληψη έχει συμβεί σε όλες τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες, ταχέως και αποτελεσματικά, χωρίς να επιτρέπει στα προβλήματα, που αναπόδραστα γεννώνται σε αυτές τις περιπτώσεις, να λιμνάζουν και να πολλαπλασιάζονται.»
(Πηγή: Asfalisinet.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου