8 Μαΐ 2014

Κλείνουν οι μαύρες τρύπες στο αυτοκίνητο

Σημαντικά οφέλη πρόκειται να επιφέρει στις ασφαλιστικές εταιρείες το νέο πλαίσιο ασφάλισης για τον κλάδο Αυτοκινήτων, που είναι ήδη σε ισχύ και προβλέπει την κατάργηση της αυτόματης ανανέωσης των ασφαλιστηρίων, ορίζει ως μη υποχρεωτικό το σήμα ασφάλισης και καθιερώνει την ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ ασφαλισμένου, διαμεσολαβητή και ασφαλιστικής εταιρείας.
 
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η κατάργηση της αυτόματης ανανέωσης των συμβολαίων εκτιμάται ότι θα βελτιώσει κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες το loss ratio των ασφαλιστικών εταιρειών, ενισχύοντας αισθητά τα περιθώρια κερδοφορίας σε δύσκολες λόγω της κρίσης οικονομικές συνθήκες.
 
Παράλληλα, το γεγονός ότι κάθε συμβόλαιο θα ανανεώνεται εφόσον μόνο προεξοφλείται, θα οδηγήσει σε περιορισμό των ανείσπρακτων ασφαλίστρων, τόνωση της ρευστότητας της αγοράς, αλλά και στη μείωση των αποζημιώσεων που κατέβαλλαν μέχρι πρότινος οι ασφαλιστικές για τροχαία που συνέβαιναν τις πρώτες 75 ημέρες μετά τη λήξη του συμβολαίου για όσους πελάτες τους δεν μεριμνούσαν για την πληρωμή των ασφαλίστρων τους.
 
Πλέον, ο νόμος ορίζει ότι ο οδηγός λογίζεται ανασφάλιστος από την 1η ημέρα μετά τη λήξη του συμβολαίου του εφόσον δεν πληρώσει την ανανέωση, ενώ η ασφαλιστική έχει την υποχρέωση κάλυψης του ασφαλισμένου μόνο για τις πρώτες 16 ημέρες μετά τη λήξη συμβολαίου που δεν ανανεώθηκε.
 
Θα πρέπει, τέλος, να τονιστεί ότι η εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων βοηθούν τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν ευκολότερα στο νέο εποπτικό περιβάλλον που καθιερώνεται σταδιακά με το Solvency II.
 
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με “ανοικτά” ασφαλιστήρια συμβόλαια για 75 ημέρες μετά τη λήξη τους στον κλάδο αυτοκινήτων και με ανείσπρακτα ασφάλιστρα για τρεις ή και περισσότερους μήνες, οι κεφαλαιακές υποχρεώσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες θα ήταν δυσβάστακτες με βάση το Solvency II.


(Πηγή: Insuranceworld.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου