12 Φεβ 2014

Ασφάλιση ακινήτων από σεισμό. Τι πρέπει να ξέρετε!


Η Ελλάδα αν και σεισμογενής χώρα υστερεί σε θέματα ιδιωτικής ασφάλισης ακινήτων και κατοικιών από τον κίνδυνο του σεισμού, όπως και γενικά σε ασφαλίσεις περιουσίας.

Η έντονη σεισμικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο σε διάφορες περιοχές της χώρας με πιο πρόσφατη περίπτωση τον σεισμό της Κεφαλονιάς με μεγάλης έκτασης καταστροφές στην περιοχή αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για την ασφάλιση από σεισμό.

Πόσο κοστίζει

Αν και φαντάζει σε πολλούς ως περιττή και ακριβή ασφάλιση τα δεδομένα δείχνουν το αντίθετο. Και όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς πρόκειται για μια ασφάλιση όχι ιδιαίτερα δαπανηρή και το κόστος της όπως σε όλες τις ασφαλίσεις είναι συνάρτηση του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου.

Σαν ασφάλιση τιμολογείται ξεχωριστά από άλλες ασφαλίσεις ενός ακινήτου και το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο κυμαίνεται στο 1,50 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ασφαλιζόμενου κεφαλαίου.

Έτσι για ένα μέσο διαμέρισμα με μικρό πακέτο ασφάλισης το κόστος εκτιμάτε από 70-150 ευρώ σε ετήσια ασφάλιστρα. Βέβαια για την ασφάλιση και την εκτίμηση του ασφαλίστρου συνεκτιμώνται η περιοχή που είναι το ακίνητο, το έτος κατασκευής, ο τύπος του ακινήτου δηλαδή αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία , όροφος κλπ .

Πως επιλέγουμε ασφαλιστική εταιρία

Όπως σε κάθε ασφάλιση έτσι και στην ασφάλιση κατοικίας ή ακινήτου για σεισμό εκτός από το κόστος της ασφάλισης καλό είναι ο καταναλωτής να γνωρίζει και την ασφαλιστική εταιρία που του προτείνεται να ασφαλιστεί.

Σαν πακέτο ασφάλισης προσφέρεται από το σύνολο των ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στις γενικές ασφαλίσεις και όσο πιο γνωστή και φερέγγυα είναι η εταιρία τόσο μεγαλύτερη είναι και η σιγουριά του ασφαλισμένου για την κάλυψη σε περίπτωση αποζημίωσης.

Τα συμβόλαια αυτά είναι συνήθως ετήσια ανανεωνόμενα και εφόσον ο ασφαλισμένος πληρώνει κανονικά τα ασφάλιστρα δεν υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης του συμβολαίου του.


Πως αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές

Σε περίπτωση τώρα που η περιοχή που είναι το ασφαλισμένο ακίνητο πληγεί από σεισμό και έχουν προκληθεί ζημιές στο ακίνητο η διαδικασία που ακολουθείται είναι:

Να ενημερωθεί άμεσα η ασφαλιστική εταιρία ή ο ασφαλιστής από τον κάτοχο του ασφαλιστήριου συμβολαίου.

Στην συνέχεια η ασφαλιστική εταιρία, όπως σε κάθε περίπτωση ασφάλισης κατά ζημιών, θα ορίσει πραγματογνώμονα που θα εκτιμήσει το ύψος και την μορφή των ζημιών.

Μετά την εκτίμηση και την έκθεση του πραγματογνώμονα η ασφαλιστική εταιρία προχωρά στην αποζημίωση του ασφαλισμένου σύμφωνα με το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο και την ύψος των ζημιών που έχουν προκληθεί από τον σεισμό.

(Πηγή: asfalisinet.gr)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου