28 Μαρ 2016

Πετρέλαιο κίνησης στην ίδια τιμή με τη βενζίνη;


Την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης στα ίδια επίπεδα με την τιμή της βενζίνης, μέσω αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης από 330 ευρώ/χιλιόλιτρο που είναι σήμερα, στα 670 ευρώ/χιλιόλιτρο όπως ισχύει ήδη για τη βενζίνη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτόματα η τιμή του ντίζελ κίνησης στα πρατήρια θα αυξηθεί από 1 ευρώ ανά λίτρο που ισχύει σήμερα, στα 1,35 ευρώ ανά λίτρο που είναι η τιμή της βενζίνης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, με την αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, υπολογίζει να έχει επιπλέον έσοδα της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψη για μια ακόμα φορά την μείωση στην κατανάλωση που θα έχει το μέτρο αυτό ως αντίδραση.

Εάν τελικά προχωρήσει το μέτρο αυτό, ζημιωμένοι θα βγουν κυρίως οι χιλιάδες κάτοχοι πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και ειδικά όσοι τα τελευταία χρόνια αντικατέστησαν το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο που είχαν με καινούριο αυτοκίνητο με σύγχρονο κινητήρα ντίζελ.

Επιπλέον, το μέτρο αυτό θα φέρει ένα ακόμα χτύπημα στην πολύπαθη αγορά αυτοκινήτου, ενώ θα αυξηθούν και οι τιμές στα προϊόντα καθώς θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος μεταφοράς τους.

Τέλος, δεν αποκλείεται να υπάρξει αντίστοιχη αύξηση και στην τιμή του υγραερίου κίνησης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου