28 Ιαν 2016

Ποιες είναι οι παγίδες που κρύβονται στις νέες φορολογικές δηλώσεις

Πλησιάζει η εποχή που περίπου 6 εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενοι θα ξαναμπούν στην διαδικασία της φορολογικής δήλωσης, με την εφαρμογή του Taxis να είναι έτοιμη να ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες, με τις αλλαγές που έχουν έρθει μετά από 1 χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κρύβουν αρκετές «παγίδες».
Από το ΥΠΟΙΚ λένε πως στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μπουν στο taxisnet και να κάνουν τις δηλώσεις συμπληρώνοντας το Ε1. Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί σε τρεις δόσεις (Μάιος, Ιούλιος και Σεπτέμβριος).
Τι θα γίνει με τις αποδείξεις 

Ο κωδικός 049 στο Ε1 είναι αυτός για τις αποδείξεις. Αν και από το ΥΠΟΙΚ έχει ανακοινωθεί πως πρόκειται να ενεργοποιηθεί, αφού σύμφωνα με τα όσα έχει έως σήμερα ο αρμόδιος υπουργός φέτος δεν θα υποβληθούν αποδείξεις και δεν θα ληφθούν υπόψη.

Τα ανείσπρακτα ενοίκια

Στον πίνακα 4 Δ2 στην παράγραφο 11 έχουν προστεθεί δύο νέοι κωδικοί που αφορούν όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια. Τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μην φορολογηθούν.
Στον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου έχουν απαλειφθεί οι τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι κλήθηκαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας.
Οι δηλώσεις των συζύγων και των «Μ.Σ.Σ.»

Στη δεξιά στήλη κάθε σελίδας του Ε1, όπου κάθε χρόνο η έγγαμη σύζυγος δήλωνε τα δικά της εισοδήματα και λοιπά πληροφοριακά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του φόρου επί των εισοδημάτων της, μπορεί φέτος να δηλώνει αντίστοιχα στοιχεία και κάθε γυναίκα που δεν είναι έγγαμη αλλά έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της, αλλά και ο ένας εκ των δύο ομόφυλων συντρόφων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Δίπλα από την φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από την δεξιά στήλη δηλωτέων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης».

(Πηγή: Toxrima.gr)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου