5 Ιαν 2016

15 συμβουλές για να προστατέψεις το αυτοκίνητο σου από κλοπή


Οι κλοπές αυτοκινήτων παρουσιάζουν μείωση σχεδόν σε όλες τις χώρες ενώ σε κάποιες, όπως στη Γαλλία, έχουν μειωθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι γλυτώσαμε από τη μάστιγα αυτή. Οι κλέφτες χρησιμοποιούν πλέον νέες τεχνικές για να "βάλουν στο χέρι" το αυτοκίνητό σου και ας δούμε μερικά κόλπα για να είσαι σίγουρος πως αύριο θα βρεις το αυτοκίνητό σου εκεί που το πάρκαρες σήμερα το βράδυ.

1. Κλείδωσε!





Αυτό μπορεί να σου φαίνεται γελοίο αλλά θα μείνεις έκπληκτος αν μάθεις το ποσοστό των ανθρώπων εκείνων που ξεχνούν να κλειδώσουν το αυτοκίνητό τους. Τα ηλεκτρονικά συστήματα κλειδώματος από απόσταση είναι εν μέρει υπεύθυνα, γιατί δεν μπορείς να είσαι πάντα 100% σίγουρος ότι κλείδωσες το αυτοκίνητο. Βεβαιώσου πως είδες τα “αλάρμ” να ανάβουν και σε περίπτωση που έχεις αμφιβολία, δοκίμασε και την πόρτα.

2. Συναγερμός

Η τεχνολογία των αντικλεπτικών συστημάτων αυτοκινήτου εξελίσσεται συνεχώς και αναγκάζει τους κλέφτες να αλλάζουν τακτική. Καλό θα ήταν να τοποθετήσεις συναγερμό στο αυτοκίνητο σου και αν έχεις κάποιο παλιό αντικλεπτικό σύστημα, ίσως θα ήταν καλύτερο να το αλλάξεις με ένα νέο.

3. Παλιές λύσεις


Μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις παλαιότερες μηχανικές μεθόδους. Οι κλέφτες των αυτοκινήτων είναι από τη φύση τους φυγόπονοι και ψάχνουν τις εύκολες λύσεις. Το λεγόμενο “μπαστούνι” που κλειδώνει το τιμόνι ή που συνδέει το τιμόνι με το φρένο μπορεί να μην σταματήσουν τον κλέφτη αλλά θα τον καθυστερήσουν, αυξάνοντας τις πιθανότητες να τον δει κάποιος.

4. Κάμερα



Ένας έμπειρος ληστής μπορεί να κλέψει το αυτοκίνητό σου και να φύγει όχι μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, αλλά σε μόλις 10 δευτερόλεπτα! Ένα σύστημα παρακολούθησης αυξάνει τις πιθανότητες εκείνες, αν κάποιος σου κλέψει αυτοκίνητο, να το βρεις, μιας και οι κάμερες θα έχουν καταγράψει τα πρόσωπα των κλεφτών.

5. Κλείδωμα



Με τα περιστατικά εκείνα που οι ληστές αρπάζουν το αυτοκίνητο, ενώ ο οδηγός βρίσκεται μέσα σε αυτό, να αυξάνονται, καλό θα ήταν να ενεργοποιήσεις στο όχημά σου το σύστημα αυτόματου κλειδώματος.

6. Παρκάρισμα



Δώσε μεγάλη σημασία στο μέρος που θα παρκάρεις το αυτοκίνητο σου. Εάν είναι δυνατόν, επέλεξε ένα δρόμο καλά φωτισμένο ή με κίνηση, κοντά σε μαγαζιά ή καφετέριες. Ο κλέφτης θέλει την ησυχία του για να κάνει τη δουλειά του. Επιπλέον, εάν είσαι σε πάρκινγκ, μην επιλέξεις τις απομακρυσμένες θέσεις.

Τι κάνεις όμως στις περιπτώσεις εκείνες που είναι αδύνατον να παρκάρεις σε ένα κεντρικό σημείο και αναγκάζεσαι να το αφήσεις σε κάποιο απομονωμένο σημείο; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να στρέψεις τους τροχούς προς το πεζοδρόμιο, να σβήσεις και αφήσεις σχέση στο κιβώτιο. Κατ’ αυτό τον τρόπο είναι πιο δύσκολο να στο πάρουν.

7. Γκαράζ



Ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται παρκαρισμένο σε γκαράζ διατρέχει 40% μικρότερο κίνδυνο να κλαπεί ή να παραβιαστεί. Εάν έχεις γκαράζ, φρόντισε πάντα να το βάζεις μέσα. Άλλωστε αφού το έχεις, γιατί να μην το χρησιμοποιείς;

8. Σπίτι



Αν δεν έχεις γκαράζ, μπορείς τουλάχιστον να το παρκάρεις μπροστά στο σπίτι σου. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, τοποθέτησε κάποιο αντικείμενο που να εμποδίζει την έξοδο ή την μετακίνηση του, ή ακόμη καλύτερα τοποθέτησε φώτα με αισθητήρες κίνησης.

9. Χρόνος




Στην καθημερινή σου ζωή καλό είναι να μην δίνεις ενδείξεις σχετικά με την ώρα που θα επιστρέψεις στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό σου.

10. Αντικείμενα
Το ξέρω, πως το ξέρεις, αλλά πολλές φορές σου έχει τύχει να βλέπεις μέσα σε αυτοκίνητα κάποιο ξεχασμένο GPS, ένα σακάκι, μια τσάντα. Τα αντικείμενα αυτά προσελκύουν τους κλέφτες. Κρύψε όλα όσα φαίνονται, ακόμη κι εάν δεν είναι αξίας, όπως ένα CD ή ένα παλτό, μιας και αυτά μπορεί και να έχουν αξία για τον κλέφτη. Καλό θα ήταν, να μην τα κρύβεις αφού έχεις παρκάρει γιατί μπορεί να σε παρακολουθούν. Το πιο απλό θα ήταν να αφήσεις τα αντικείμενα αξίας στο σπίτι.


Επίσης ένα καλώδιο για GPS, ένας φορτιστής smartphone και διάφορα άλλα καλώδια, αποτελούν ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχουν ηλεκτρονικά είδη στο αυτοκίνητο. Η περιέργεια είναι έμφυτη στον άνθρωπο και δεν θέλεις να προκαλέσεις κανέναν. Ακόμη κι εάν δεν έχεις αφήσει τίποτα μέσα, ένα τζάμι του αυτοκινήτου σου θα έχει σπάσει.

11. Ταυτότητα



Οι απάτες σε βάρος ατόμων με χρήση της ταυτότητάς τους ή άλλων εγγράφων αυξάνεται συνέχεια. Γι’ αυτό το λόγο βεβαιώσουν ότι δεν έχεις αφήσει εκτεθειμένα προσωπικά έγγραφα μέσα στο αυτοκίνητο.

12. Κλειδιά




Τι και να έχεις τον καλύτερο συναγερμό; Αυτός δεν θα σε χρησιμεύσει σε τίποτα εάν σου κλέψουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου. Βεβαιώσου ότι δεν το έχεις σε κοινή θέα όταν είσαι στο γραφείο, στο σπίτι ή στο καφέ. Το να το αφήνεις επίσης στο τραπεζάκι δίπλα στην πόρτα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

Καλή ιδέα δεν είναι και αυτή το να το έχεις στο υπνοδωμάτιό σου. Ένας κλέφτης που βρίσκεται σε απόγνωση μπορεί να σε απειλήσει εάν δεν βρίσκει αυτό που ψάχνει και να χάσεις το αυτοκίνητό σου, είναι προτιμότερο από το να πάθουν κάτι τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Το αυτοκίνητο μπορείς να το αντικαταστήσεις, την οικογένειά σου όμως όχι.

13. Κινητήρας

Μην αφήνεις τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου ανοικτό, όταν π.χ πηγαίνεις στο περίπτερο. Επίσης μην βάζεις μπροστά και μετά βγαίνεις έξω για να καθαρίσεις τα τζάμια από τον πάγο ή το χιόνι. Μπορεί κάποιος να σε παρακολουθεί και έτσι τον βάζεις σε πειρασμό.

14. Καταλύτης

Η άνοδος των τιμών των μετάλλων έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κλοπών των καταλυτών. Τα SUV και τα crossovers κινδυνεύουν περισσότερο καθώς το ύψος του οχήματος επιτρέπει την πρόσβαση στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Ένα αντικλεπτικό σύστημα θα βοηθούσε να προστατέψεις τον καταλύτη σου.

15. Άσχημο αυτοκίνητο



Εάν έχεις δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και εξακολουθείς να πέφτεις θύμα κλοπής, ή εάν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, τότε επέλεξε κάποιο μοντέλο που δεν είναι δημοφιλές και το οποίο ακόμα κι ένας κλέφτης θα προτιμούσε “να πεθάνει” από το να το κλέψει. Όσο παράξενη μπορεί να σου φαίνεται η ιδέα αυτή, έχει λογική. Πολλά αυτοκίνητα, ιδιαίτερα τα πολυτελή και τα δημοφιλή κλέβονται πολλές φορές κατά παραγγελία. Εάν δεν υπάρχει όμως ζήτηση, δεν διατρέχεις και κίνδυνο να σου κλέψουν το αυτοκίνητο.

(Πηγή: Autoblog.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου