15 Δεκ 2015

Προειδοποιητικά Σημεία Καρδιακής Προσβολής

Γράφει ο Χ. Α. Μιχαλακέας, Καρδιολόγος
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα οξέα καρδιολογικά συμβάντα μπορεί να έχουν δυσάρεστη εξέλιξη και ότι ο χρόνος αντιμετώπισης τους είναι ζωτικής σημασίας. Πώς μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τα συμπτώματα ενός πιθανού καρδιακού επεισοδίου ώστε να αναζητήσουμε άμεσα εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια; Σύμφωνα με την Αμερικανική καρδιολογική Εταιρεία τα κυριότερα συμπτώματα που πρέπει κάποιος να αξιολογήσει είναι τα εξής:
1. Πόνος στο στήθος: Στις περισσότερες περιπτώσεις οξέος στεφανιαίου συνδρόμου (ΟΣΣ) εμφανίζεται πόνος στο κέντρο του στήθους που διαρκεί αρκετά λεπτά ή που υποχωρεί και επανεμφανίζεται. Το ενόχλημα συνήθως περιγράφεται ως σφίξιμο, βάρος, αίσθημα πίεσης ή δυσφορία.
2. Πόνος σε άλλα σημεία του σώματος: Ο πόνος ή η δυσφορία μπορεί να αντανακλά στη ράχη, στο ένα ή και στα δύο χέρια, στο λαιμό, στο σαγόνι ή στο στομάχι.
3. Δύσπνοια: Δυσχέρεια στην αναπνοή με ή χωρίς πόνο στο στήθος.
4. Άλλα συμπτώματα: Κρύος ιδρώτας, ναυτία, τάση προς έμετο ή ζάλη.
Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει τα συμπτώματα αυτά σκόπιμο είναι να ενημερωθεί το συντομότερο δυνατόν ο θεράπων ιατρός για να δώσει περαιτέρω οδηγίες ή επί αδυναμίας εύρεσης του ιατρού το Εθνικό Κέντρο Αμέσου Βοηθείας (ΕΚΑΒ, 166)
(Πηγή: NowDoctor.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου