24 Δεκ 2015

Πότε ένα ηλεκτρονικής μορφής ασφαλιστήριο είναι έγκυρο στους ελέγχους της Τροχαίας;

Το τελευταίο διάστημα λάβαμε αρκετά μηνύματα από οδηγούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, να εκφράζουν παράπονα για τους ελέγχους της Τροχαίας καθώς δεν αναγνώριζαν τα ασφαλιστήρια που παρουσίαζαν είτε σε ηλεκτρονική μορφή, είτε τυπωμένα σε απλή κόλλα Α4 (και όχι επίσημο χαρτί εκτυπωμένο από τις ασφαλιστικές όπως γινόταν παλιότερα). 

Ο Asfalistroulis επικοινώνησε με την Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωστοποιώντας της το θέμα και ζητώντας την επίσημη τοποθέτησή της σχετικά με το αν τα 'ηλεκτρονικά' ασφαλιστήρια θεωρούνται έγκυρα.

Παραθέτουμε αρχικά την επικοινωνία μας με την Διεύθυνση Τροχαίας και στη συνέχεια την απάντηση που λάβαμε:

"Επικοινωνούμε μαζί σας από το ενημερωτικό site Asfalistroulis.gr για να σας θέσουμε το παρακάτω ερώτημα το οποίο προβληματίζει αρκετούς οδηγούς και συχνά γίνεται αιτία διένεξης με τους συναδέλφους σας στους ελέγχους της Τροχαίας.

Γνωρίζετε πως με βάση τις τελευταίες αλλαγές στη νομοθεσία (Νόμος 4261, Άρθρο 169, ΦΕΚ Α 107 05/05/14), αφενός έχει καταργηθεί το ειδικό σήμα ασφάλισης, αφετέρου πολλοί οδηγοί πλέον τυπώνουν οι ίδιοι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο (ή απλή βεβαίωση ασφάλισης) είτε μέσω email είτε απευθείας από το διαδίκτυο, είτε το έχουν απλά σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο *.pdf) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Κατά τη διαδικασία των ελέγχων της Τροχαίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εκφράζονται πολλά παράπονα από τους οδηγούς ότι ορισμένοι συνάδελφοί σας ζητάνε ακόμα να δουν το ειδικό σήμα ασφάλισης το οποίο έχει καταργηθεί (τίθεται ζήτημα έλλειψης πληροφόρησης και σωστής ενημέρωσής τους;) και δεν δέχονται τυπωμένα σε απλή κόλλα Α4 ασφαλιστήρια που ωστόσο είναι έγκυρα και προέρχονται από το επίσημο δίκτυο της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρίας και αναγράφουν τα στοιχεία οχήματος, ιδιοκτήτη και διάρκειας ασφάλισης.


Πολλοί δε οδηγοί, έχουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ηλεκτρονική μορφή στο κινητό τους (αρχείο *.pdf) χωρίς να το έχουν εκτυπώσει, όπως ακριβώς τους το έστειλε η ασφαλιστική εταιρία κατόπιν εξόφλησης των ασφαλίστρων.

Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε με τις τελευταίες αλλαγές στη διαδικασία ασφάλισης και με τη σύγχρονη τεχνολογία να έχει δώσει νέες λύσεις στη καθημερινότητά μας, έχει προκύψει ένα θέμα στο οποίο δεν είναι ξεκάθαρο πλέον τι δέχονται και τι όχι οι συνάδελφοί σας κατά τους ελέγχους που διενεργούν στα οχήματα με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και διαφωνίες.

Ως εκ τούτου, θα θέλαμε την επίσημη άποψη και τοποθέτηση του Τμήματος Τροχαίας επί του θέματος, και συγκεκριμένα ως προς τι είναι αποδεκτό και τι όχι στους ελέγχους σας (τα ασφαλιστήρια συμβόλαια σε τι μορφή είναι αποδεκτά;) προκειμένου να διαπιστώσετε ότι ένα όχημα είναι ασφαλισμένο."

Ακολουθεί η απάντηση και επίσημη τοποθέτηση της Διεύθυνσης Τροχαίας επί του θέματος:

"ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την επιβεβαίωση εγκυρότητας ασφαλιστηρίου συμβολαίου που εκδόθηκε μέσω διαδικτύου  

1. Σε απάντηση της από 14-12-2015 επιστολής, σας γνωρίζουμε ότι έχουν δοθεί οι δέουσες οδηγίες προς τις αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες μας για την αντιμετώπιση του θιγόμενου θέματος και συγκεκριμένα ότι:
  • Δεν θα πρέπει να αμφισβητείται η νομιμότητα των συμβάσεων αυτών, ούτε το κύρος και η αποδεικτική ισχύς των δια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποσταλθέντων και μέσω διαδικτύου εκτυπωμένων αποδεικτικών ασφάλισης.
  • Τα έγγραφα αυτά θα πρέπει καταρχήν να γίνονται δεκτά από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, εκτός αν είναι εμφανώς παραποιημένα ή αλλοιωμένα ή δεν παρέχουν τα κατά νόμο απαιτούμενα στοιχεία πιστότητας.
  • Τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, εφόσον έχουν αμφιβολίες για το εάν το ελεγχόμενο όχημα, είναι νόμιμα ασφαλισμένο ή όχι προβαίνουν σε επιβεβαίωση των στοιχείων μέσω της κεντρικής βάσης δεδομένων, που λειτουργεί στο Επικουρικό Κεφάλαιο, στην οποία καταχωρούνται όλα τα νομίμως ασφαλισμένα οχήματα.
2. Πέραν της ανωτέρω τοποθέτησης επισημαίνουμε τα ακόλουθα σχετικά με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και την ενημέρωση του Κέντρου Πληροφοριών.
  • Σύμφωνα με το Νόμο ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται, ως γνωστόν, μόνο αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του ασφαλίστρου που αναλογεί στην καλυπτόμενη ασφαλιστική περίοδο. Για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού, ο Νόμος απαγορεύει ρητά στις ασφαλιστικές εταιρείες να παραδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, εάν προηγουμένως δεν έχουν εισπράξει το ασφάλιστρο που αναλογεί στην παρεχόμενη κάλυψη.
  • Με δεδομένα τα ανωτέρω, δεν νοείται πλέον η έννοια της αυτόματης ανανέωσης της ασφαλιστικής σύμβασης, όπως ίσχυε στο παρελθόν, και κατ' επέκταση δεν τίθεται ζήτημα και ανάγκη αυτόματης ενημέρωσης του Κέντρου Πληροφοριών για ασφαλιστικές συμβάσεις που δεν βρίσκονται σε ισχύ, επειδή για παράδειγμα δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί.
  • Κατόπιν αυτού, στο Κέντρο Πληροφορίων θα πρέπει να εμφανίζονται μόνο τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν εξοφληθεί και είναι ως εκ τούτου σε ισχύ.
  • Επιπλέον, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η ύπαρξη ασφάλισης αποδεικνύεται από την κατοχή του ασφαλιστηρίου και ειδικά για το διάστημα των πέντε ημερών, από την είσπραξη των ασφαλίστρων και την κατοχή της απόδειξης πληρωμής του απαιτούμενου ποσού ασφάλισης του οχήματος.
3. Παρακαλούμε για την ενημέρωση σας."

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Τροχαίας, για την άμεση ανταπόκριση και τοποθέτησή τους επί του θέματος, καθώς διευκρίνισαν με τρόπο σαφή, ξεκάθαρο και κατανοητό τι ισχύει για τα online ασφαλιστήρια αυτοκινήτου.

4 σχόλια:

  1. Μπορούμε να έχουμε τον αριθμό πρωτοκόλλου της απάντησης γιατί μπορεί οποιοσδήποτε να ισχυριστεί ότι είναι fake το άρθρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που μπορούμε να αναζητήσουμε αυτον τον αριθμό και να δούμε την απάντηση της τροχαίας;

      Διαγραφή
    2. Η επίσημη απάντηση της Διεύθυνσης Τροχαίας είναι δημοσιευμένη εντός του άρθρου

      Διαγραφή