17 Νοε 2015

Παιδί στο αυτοκίνητο; Οδηγίες για την ασφαλή μεταφορά του

Με την πάροδο του χρόνου, η ασφάλεια των παιδιών μέσα στο αυτοκίνητο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, στην χώρα μας όμως υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να βελτιωθούν με τη σωστή ενημέρωση των γονιών και συγγενών.

Αιτία των περισσότερων παιδικών θανάτων και τραυματισμών αποτελεί η απουσία ή ακατάλληλη χρήση του παιδικού καθίσματος, γι' αυτό σας παραθέτουμε τους σωστούς τρόπους χρήσης των παιδικών καθισμάτων ανάλογα με την ηλικία και το σωματικό βάρος του παιδιού σας.

Εως 2 ετών
Πρέπει να χρησιμοποιούνται καθίσματα ανάποδης τοποθέτησης δηλ. το παιδί πρέπει να κοιτά προς τα πίσω. Αυτού του είδους τα καθίσματα (βρεφικά) είναι έως και 5  φορές ασφαλέστερα σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης και έχει διαπιστωθεί οτι μειώνουν την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου κατά 75%!

Από 2 έως 4 ετών

Όταν το παιδί γίνει 2 ετών ή ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο βάρους του βρεφικού καθίσματος, γίνεται αντικατάστασή του με μεγαλύτερο το οποίο όμως πρέπει να είναι ανάποδης ή διπλής τοποθέτησης. Οι Σκανδιναβικές χώρες - οι οποίες έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά τροχαίων με θύματα παιδιά - συνιστούν το παιδί να είναι σε στάση που κοιτά πίσω έως και τα 4 έτη του!

Από 4 έως 8 ετών 

Από 4-8 ετών το παιδί κάθεται σε κάθισμα που κοιτάει μπροστά. Σε περίπτωση που το παιδί ξεπεράσει πριν τα 8 του χρόνια, το όριο βάρους του καθίσματος, πρέπει να μεταβεί σε ειδική παιδική θέση μέχρι να φτάσει το ύψος (συνήθως 1,45μ) και το μέγεθος στο οποίο οι ζώνες των ενηλίκων του ταιριάζουν κατάλληλα. 

Χρήσιμες Συμβουλές
  • Η πιο ασφαλής θέση για τα παιδιά έως 13 χρονών είναι η πίσω καθώς η ζώνη και ο αερόσακος μπορεί να τα τραυματίσει σοβαρά.
  • Σε περίπτωση που το αμάξι είναι 2θέσιο, τοποθετήστε το παιδικό κάθισμα με την πλάτη στο ταμπλό και απενεργοποιήστε τον αερόσακο!
  • Όταν αγοράζετε παιδικό κάθισμα, αναζητήστε την ετικέτα ή την ανάγλυφη στάμπα που φέρει τα αρχικά της ΕΕ και ζητήστε επίδειξη τοποθέτησης.
  • Μετά από σημαντική σύγκρουση, αντικαταστήστε το κάθισμα καθώς μπορεί να μη τηρεί πλέον τις προδιαγραφές ασφαλείας.
  • Φορέστε πάντα τη δική σας ζώνη για να δώσετε το σωστό παράδειγμα.
  • Αφιερώστε χρόνο για να δέσετε το παιδί σωστά και άνετα.

Σωστό                                                                          Λάθος
correct-position-image         wrong-position-image

  Σωστό                                                         Λάθος                                                        Λάθος
                             
 (Πηγή: Insurancemarket)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου