17 Νοε 2015

Οικονομική κρίση και καλή ψυχολογία: μπορούν να συνυπάρξουν;

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε τεράστιες αλλαγές στην ποιότητα της ζωής μας, καθώς οι οικονομικές μας δυνατότητες έχουν μειωθεί κατά πολύ. Η κρίση που έχει ξεσπάσει επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής μας, με αποτέλεσμα να έχει επιπτώσεις και στην σωματική, αλλά και στην ψυχική μας υγεία.

Τα ψυχοσωματικά, αλλά και τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν πολλαπλασιαστεί σε αριθμό, ενώ τα ποσοστά της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών ολοένα και αυξάνονται. Όλες αυτές οι απότομες αλλαγές στην οικονομική μας κατάσταση, έφεραν αλλαγές και στην ποιότητα της ζωής μας, με τις οποίες δεν έχουμε καταφέρει να προσαρμοστούμε, ώστε να έρθει και πάλι η ζωή μας σε μια ισορροπία.

Μπορούμε άραγε να επαναφέρουμε την θετική μας σκέψη, την αισιοδοξία, αλλά και την όρεξη για ζωή και δημιουργικότητα παρά τις δύσκολες συγκυρίες που διανύουμε; Είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. Η αίσθηση (πραγματική και υποκειμενική) που έχουμε τα τελευταία χρόνια, είναι αυτή της απώλειας ελέγχου σε όσα αφορούν τη ζωή μας και τις επιλογές μας. Νιώθουμε ότι πλέον δεν έχουμε λόγο σε τίποτε από όσα μας αφορούν και ότι το μέλλον και η πορεία μας είναι προδιαγεγραμμένη ανεξάρτητα με τις δικές μας ενέργειες ή με το πόσο θα προσπαθήσουμε εμείς ή όχι. Μοιάζει πλέον σαν να έχουμε "μάθει" πλέον ότι είμαστε αβοήθητοι και ότι δεν είναι τίποτε στο χέρι μας.

Είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα ή μήπως τείνουμε να τα βλέπουμε άσπρο/μαύρο; Σίγουρα ίσως κάποιοι από εμάς να έχουν βρεθεί σε τεράστια οικονομική δίνη με πλήρη ανατροπή της ζωής τους. Ακόμα και έτσι όμως, υπάρχει ελπίδα να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι όπως το στρες επιδρά σε όλα τα συστήματα του οργανισμού και τον αποδιοργανώνει, έτσι και η καλή ψυχολογία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και την άμυνα του οργανισμού μας και μας βοηθάει να βρίσκουμε το θετικό μιας κατάστασης ακόμα και όταν οι άλλοι βλέπουν αδιέξοδο και σκοτάδι. Βλέποντας τα θετικά ή κάτι καλό από το οποίο μπορούμε να πιαστούμε, μπορούμε και να προχωρήσουμε παρακάτω, βρίσκοντας λύσεις σε διάφορα άλλα ζητήματα που μας απασχολούν.

Τέλος αξίζει να τονίσουμε ότι η οικογένεια, τόσο η πυρηνική (η δική μας οικογένεια αν έχουμε, με τα παιδιά και τον/ην σύζυγο μας), όσο και η εκτεταμένη (παππούδες, συγγενείς κλπ), θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο να μας βοηθήσουν να πιστέψουμε και πάλι στον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας και να έχουμε καλή ψυχολογία. Οι ρυθμοί της ζωής και της δουλειάς μας, όπως είχαν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, μας είχαν αποξενώσει από τους δικούς μας ανθρώπους. Η οικογένεια είναι από τις πιο σημαντικές αξίες στην ελληνική κοινωνία, η οποία μπορεί να στηρίξει ενεργά τα μέλη της. Ας κάνουμε μια στροφή και ας επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας! Ας δούμε την οικονομική κρίση σαν μια αφορμή για μια νέα αρχή!

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος

Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas
marina.kritikou@yahoo.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου