2 Νοε 2015

Από "κόσκινο" οι συνταγές για φάρμακα

Από το μικροσκόπιο θα περνούν πλέον οι συνταγές που δίνουν οι γιατροί στους ασφαλισμένους, με τις δαπάνες για το φάρμακο να τίθενται υπό στενή παρακολούθηση. Ποιος γιατρός συνταγογραφεί ποιο φάρμακο, για ποιο λόγο και σε ποια συχνότητα σε ασθενείς θα βρίσκονται υπό επιτήρηση από το επιτελείο του υπουργείου Υγείας, με σκοπό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να παρακολουθηθεί γιατί ενώ μετά από τόσους περιορισμούς στη συνταγογράφηση, ο όγκος των συνταγών που γράφονται στους ασφαλισμένους παραμένει σταθερά πολύ υψηλός, κοντά στα 5,5 εκατ. συνταγές κάθε μήνα, γεγονός που επιβαρύνει συνολικά τις δαπάνες της περίθαλψης.
Στόχος είναι, όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Υγείας, να περιοριστούν φαινόμενα προκλητής ζήτησης που εξακολουθούν να υφίστανται παρά τα ασφυκτικά όρια στο ετήσιο κονδύλι του φαρμάκου, που για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως ορίζει το μνημόνιο, δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 1,94 δισ. ευρώ. Στο κόκκινο βρίσκονται τα ακριβά σκευάσματα που δίνονται σε χρόνιους ασθενείς και τα οποία αναλογικά αποτελούν το υψηλότερο ποσοστό της δαπάνης για το φάρμακο.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, τα χρέη του οποίου σύμφωνα με τη διοίκησή του, ξεπερνούν τα 1,8 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζεται ως το πιο κρίσιμο πρόβλημα αυτή τη στιγμή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την ενίσχυση των εσόδων του να αποτελεί το μεγαλύτερο "πονοκέφαλο" στο χώρο της περίθαλψης.
Την ίδια ώρα εξάλλου, στο πλαίσιο της μείωσης της συνεχόμενης υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, που όπως εξηγούν από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας θα γίνει σε πρώτη φάση μέσω της αύξησης των γενοσήμων, τίθενται σε ισχύ αυστηροί κανόνες και ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο, ώστε μέχρι το Δεκέμβριο το μερίδιο των γενοσήμων να φτάσει το 40% (ποσοστό που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση), από το 32% που είναι σήμερα. 
Όπως περιγράφεται ειδικότερα στη σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας που μπαίνει σε εφαρμογή, σε περίπτωση επανειλημμένης και αδικαιολόγητης απόκλισης από τα όρια που έχουν οριστεί ανά ειδικότητα, τότε οι γιατροί θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τη συνταγογράφησή τους, που αν δεν είναι επαρκείς, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή θεωρείται, όπως εξηγούν φορείς από τον τομέα της Υγείας, ότι θα αλλάξει άρδην το περιεχόμενο των συνταγών, καθώς η στροφή στα γενόσημα είναι πλέον επιβεβλημένη, και αν οι ασθενείς προτιμούν διαφορετικό σκεύασμα, είτε γενόσημο είτε πρωτότυπο, τότε θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι ίδιοι τη διαφορά στην τιμή.
Πέρα από τη δέσμευση για αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων όμως, η επιτήρηση των δαπανών για το φάρμακο έρχεται σε μια περίοδο που ο ΕΟΠΥΥ έχει κυριολεκτικά στερέψει από πόρους, αφού τελικά ούτε τα χρήματα από την αύξηση στις συντάξεις για εισφορές υπέρ Υγείας (εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις και αύξηση της εισφοράς από 4% σε 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες συντάξεις) φαίνεται να καταλήγουν στον Οργανισμό. Η υστέρηση αυτή εκτιμάται πως μόνο για φέτος μπορεί να στερήσει από τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ περίπου 400 εκατ. ευρώ, γεγονός που τινάζει στον αέρα όλο τον προϋπολογισμό του.
(Πηγή: Capital.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου