13 Μαΐ 2014

Κινητές «βόμβες» στους δρόμους τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ αυτοκίνητα

Στα 2 εκατομμύρια υπολογίζονται τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν κάνει τεχνικό έλεγχο από τα ΚΤΕΟ και έρχονται να προστεθούν στα επίσης 700.000 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς.
Τόσο για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα όσο και για τα αυτοκίνητα χωρίς τεχνικό έλεγχο τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποστείλουν, μετά από διασταυρώσεις που γίνονται, σημειώματα στους κατόχους με πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν στην ασφάλιση των αυτοκινήτων τους , οι ανασφάλιστοι και σε τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ όσοι δεν έχουν κάνει.


Στο μεταξύ εντείνονται και οι έλεγχοι της τροχαίας τόσο για τα ανασφάλιστα ΙΧ όσο και για τα αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο, όπου τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.

Τι κυρώσεις περιμένουν τους οδηγούς

Για τα ανασφάλιστα οχήματα οι κυρώσεις είναι :

Ο Ν. 489/76 προβλέπει ότι η κυκλοφορία οχήματος χωρίς το αποδεικτικό της ασφάλισης σήμα επισύρει την επιβολή των παρακάτω διοικητικών κυρώσεων:
Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας με πράξη της Αστυνομικής Αρχής για ένα χρόνο. Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια.
Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Για τον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ οι κυρώσεις είναι :
Το πρόστιμο για το μη έλεγχο καθορίζεται από τον εκάστοτε ΚΟΚ.
Αυτή τη στιγμή είναι 400€.
Αντίστοιχα το πρόστιμο για την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων είναι στα:
29,35€ στην περίπτωση που οι εκπομπές ρύπων είναι εντός ορίων
200€ και αφαίρεση πινακίδων στην περίπτωση που οι εκπεμπόμενοι ρύποι είναι πάνω από το όριο
(Πηγή: Asfalisinet.gr)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου