13 Μαΐ 2014

Δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής ανώνυμων καταγγελιών για ασφαλιστικές απάτες

Πέντε συντονισμένες κινήσεις με σκοπό να κάνει «ματ» στην ασφαλιστική απάτη, που κοστίζει ετησίως στον κλάδο περίπου το 10% των συνολικών του αποζημιώσεων, σχεδιάζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Την ευθύνη για τις νέες δράσεις του φορέα ανέλαβε ειδική επιτροπή, η οποία για το αμέσως προσεχές διάστημα προγραμματίζει τα εξής:

  • Συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Αστυνομία, την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς και τις Ενώσεις Καταναλωτών με στόχο τη σύσταση ειδικών Οργάνων για την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης.
  • Τη δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής ανωνύμων καταγγελιών, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, όπως της Μεγάλης Βρετανίας όπου λειτουργεί το Insurance Fraud Bureau.
  • Διεξαγωγή έρευνας μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών για την αποτίμηση της πραγματικής έκτασης του φαινομένου της ασφαλιστικής απάτης και τον εντοπισμό των συχνότερα εμφανιζόμενων κρουσμάτων απάτης.
  • Αξιολόγηση της δυνατότητας εμπλουτισμού της βάσης δεδομένων ζημιών του κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων που τηρείται ήδη από τη διεύθυνση Πληροφορικής της ΕΑΕΕ, την ΥΣΑΕ, με επιπλέον χρήση ειδικού λογισμικού που θα διευκολύνει τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην ανίχνευση ύποπτων περιπτώσεων απάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση έχει ήδη διενεργήσει επαφές με ξένες εξειδικευμένες εταιρείες στο σχεδιασμό και τη διαχείριση ανάλογων βάσεων δεδομένων.
  • Ενημέρωση, των αρμοδίων αρχών καθώς και των πολιτών και για τα προβλήματα που δημιουργούνται στον κλάδο από την ασφαλιστική απάτη, το κόστος της οποίας «γυρίζει» στην ίδια την αγορά και εν τέλει στους ασφαλισμένους που επιβαρύνονται ανάλογα μέσω των ασφαλίστρων τους.
(Πηγή: Insuranceworld.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου