3 Φεβ 2014

Αβοήθητες οι ανασφάλιστες επιχειρήσεις στην Κεφαλονιά


Τις ζημιές ενός δεύτερου σεισμού, ύψους 5,7 ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα, μετρούν οι επιχειρηματίες της Κεφαλονιάς, κάνοντας απολογισμό των καταστροφών που έχουν υποστεί σε εμπορεύματα, εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές. Όπως έχει αναφέρει το iw σε προηγούμενο άρθρο του οι περισσότερες επιχειρήσεις στο νησί δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην αποκατάσταση της λειτουργίας τους.


Όπως ανέφερε ο κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας και Ιθάκης, ήδη από τον πρώτο σεισμό 150 επιχειρήσεις έχουν κάνει αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για ζημιές που κυμαίνονται από 1.000 έως 80.000 ευρώ και αφορούν εμπορεύματα και εξοπλισμό. Ωστόσο τόνισε πως το Επιμελητήριο έχει ζητήσει από τους υπουργούς της κυβέρνησης και τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου που έχουν μεταβεί στο νησί όλο αυτό διάστημα να ενταχθεί η Κεφαλονιά στις σεισμόπληκτες περιοχές και να αποζημιωθούν από την πολιτεία οι επαγγελματίες, ωστόσο δεν υπάρχει υπεύθυνη απάντηση από την πλευρά του κράτους. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί, στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης των 100.000 ευρώ που ανήγγειλε η κυβέρνηση, 576 ευρώ σε 150 ιδιοκτήτες κατοικιών. 

Κλιμάκια και πραγματογνώμονες ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκονται επίσης στο νησί από την πρώτη μέρα του σεισμού. Καταγράφουν τις ζημιές, προκειμένου να διεκπεραιώσουν άμεσα όλες τις αναγκαίες ενέργειες και να προχωρήσουν γρήγορα σε αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Ήδη υπάρχουν εταιρείες που έχουν καταβάλλει αποζημιώσεις για τον πρώτο σεισμό. 

Νέος σεισμός εντείνει τα προβλήματα στο νησί 
Στο μεταξύ η νέα σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις πέντε το πρωί και οι μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν ύψους έως 4,5 ρίχτερ, έχουν δημιουργήσει στο νησί εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές, κτίρια και επιχειρήσεις. Η προβλήτα του λιμανιού έχει υποστεί ρωγμές σε μεγάλη έκταση και στο οδικό δίκτυο Αργοστολίου-Ληξουρίου σημειώνονται συνεχείς πτώσεις βράχων. 

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλάτος αυτή τη στιγμή δεν υπαρχει ούτε οδική ούτε πορθμιακή σύνδεση μεταξύ Ληξουρίου και Αργοστολίου. Καταστροφές υπάρχουν επίσης σε παλιά κτίρια και εργατικές κατοικίες, μάντρες σπιτιών, ενώ στο νοσοκομείο του Ληξουρίου κατέρρευσε ο εξωτερικός τοίχος με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόσβαση των ασθενών. Από την ισχυρή δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα και εντοπίζεται στις ακτές της Κεφαλονιάς 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, υπήρξαν δέκα ελαφρώς τραυματισμένοι κάτοικοι, κυρίως από πτώσεις αντικειμένων.

(Πηγή: insuranceworld.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου